Turska bombardirala kurdske snage u Siriji

Turska bombardirala kurdske snage u Siriji

Foto: FaH

TURSKO zrakoplovstvo izvelo je niz zračnih udara na kurdske položaje na sjeveroistoku Sirije, pri čemu je poginulo više kurdskih boraca, izvijestile su kurdske snage i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

"Turski zrakoplovi su izveli veliku ofenzivu na bazu u kojoj su komunikacijsko središte za medije i vojni objekti", dodaju Postrojbe za zaštitu kurdskog naroda (YPG), oružano krilo jedne od stranaka sirijskih Kurda.

Izveli desetke simultanih napada

Turci su bombardirali položaje blizu sirijskog grada Al Malikije, blizu turske granice, u noći na utorak, javlja YPG.

Turska je izvela "desetke simultanih zračnih udara" na položaje YPG-a u pokrajini Hasake, na sjeveroistoku Sirije i na komunikacijsko središte za medije, objavio je pak SOHR, organizacija koja se oslanja na široku mrežu izvora u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

"Poginula su trojica pripadnika YPG-a koji su radili u toj medijskoj ustanovi", rekao je za AFP ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Po njegovu mišljenju, ovo su prvi turski napadi u Siriji otkad je Ankara u ožujku objavila završetak svoje vojne kampanje "Štit Eufrata".

Oko 22 milijuna Sirijaca napustilo domove

Sirijski rat koji je počeo 2011. godine kada je režim u krvi ugušio prosvjede u kojima su se tražile demokratske reforme, zakomplicirao se kada su u sukob ušli milicija, regionalne i međunarodne sile te džihadističke skupine.

U njemu je izginulo više od 320.000 ljudi, a više od polovice od oko 22 milijuna Sirijaca morali su napustiti svoj dom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara