Turska će nastaviti poštivati sporazum s EU o migrantima: "Sad je vrijeme da EU ispuni svoje obveze"

Turska će nastaviti poštivati sporazum s EU o migrantima: "Sad je vrijeme da EU ispuni svoje obveze"

Foto: Hina

TURSKA ne planira odustati od dogovora s Europskom unijom o vraćanju migranata koji su ilegalno stigli u Europu s turskog teritorija, rekao je zamjenik turskog premijera Numan Krutulmus.

"Sad je na EU-u da ispuni svoje obaveze. Vjerujem da će se držati sporazuma jer je Turska za njega jako puno učinila. Poništenje sporazuma nije u našim planovima, te ćemo nastaviti izvršavati svoj dio dogovora kako bi on uspio", rekao je Kurtulmus novinarima nakon sastanka ministara.

"Pad u broju dolazaka migranata u Europu jasni je dokaz da je Turska ozbiljno pristupila dogovoru", dodao je, upozorivši kako sporazum ne smije biti pitanje unutarnje politike u državama EU-a.


Dogovor između Bruxellesa i Ankare o zaustavljanju priljeva migranata ometen je prijeporom oko turskog antiterorističkog zakona kojeg EU želi uskladiti sa svojim standardima.

Turska optužuje Europu da sprječava provedbu sporazuma koji bi Turcima trebao omogućiti putovanje bez viza u zamjenu za ograničavanje ilegalne migracije.

Turska vlada rekla je kako je već dostigla kriterije EU-a za bezvizno putovanje, te da neće odustati od svog antiterorističkog zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara