Turska i Rusija dogovorile kako će kontrolirati sigurnu zonu u Siriji

Turska i Rusija dogovorile kako će kontrolirati sigurnu zonu u Siriji
Foto: EPA

TURSKA i Rusija postigle su, kako same kažu, "povijesni" dogovor oko kontroliranja kurdskih snaga. Dogovor je utanačen za vrijeme trajanja primirja kojim se trebalo osigurati stvaranje sigurne zone na tom području. 

Prema novom sporazumu, sirijske i ruske snage odmah će krenuti s nadzorom povlačenja Kurda.

Sastanak Erdogana i Putina

Za sada nema komentara kurdskih vojnih snaga, koje Turska naziva teroristima.

Sporazum je postignut jučer u crnomorskom odmaralištu Soči, nakon šestosatnog razgovora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog domaćina Vladimira Putina.

Što je dogovoreno u Sočiju?

Tijekom svoje ofenzive Turska je zauzela područje dužine 120 kilometara, između gradova Ras al Ain i Tal Abyad, kako bi stvorila sigurnu zonu za povratak do dva milijuna izbjeglica koji se trenutno nalaze u Turskoj.

Prema sporazumu, Rusija je pristala dopustiti turskim trupama ostanak na tom području i isključivu kontrolu nad njim. Kurdski borci dobili su 150 sati od danas u podne da se povuku 30 kilometara duž gotovo cijele granice; od Eufrata do iračke granice.

Ruske i sirijske snage odmah će krenuti s nadzorom povlačenja Kurda. U sporazumu nije spomenuto što će biti s područjem oko Qamishlija, koje ima većinsko kurdsko stanovništvo. Nakon isteka 150-satnog roka 29. listopada, turske i ruske trupe započet će zajedničke patrole na "zapadnim i istočnim" područjima turske ofenzive.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara