Turska: Izvješće EU "uravnoteženo"

TURSKI premijer Tayyip Erdogan ocijenio je u srijedu "uravnoteženim" izvješće Europske komisije, kojim se Europskoj uniji preporuča otvaranje pregovora s Ankarom, izražavajući nadu da bi pregovori mogli početi početkom 2005. godine.

"Mišljenja smo da su procjene i analize Europske komisije općenito uravnotežene. Naša je želja da pregovori službeno počnu u prvoj polovici 2005. godine", kazao je Erdogan.

Komisija nije dala nikakvu preporuku glede datuma početka pregovora, ali je nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, čija zemlja predsjeda blokom od 25 zemalja članica, ranije izjavio da bi pregovori s Turskom mogli početi u drugoj polovici 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komisija je Turskoj, koja na europska vrata kuca već 40 godina, jasno dala do znanja da će se Uniji najranije pridružiti 2015. godine.

Erdogan, koji će se u Strasbourgu obratiti europskim zastupnicima, rekao je da će njegova zemlja sve učiniti kako bi pregovori uspješno završili.

"Ako se pregovori odgode bit će to izraz nepoštivanja demokratskih procesa u Turskoj te sraz sa samim europskim načelima", ocijenio je Erdogan.

On je poručio da "Turska igra u istoj ekipi kao Europa".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara