Turska optužuje SAD da ignorira ubojstvo novinara Khashoggija

Turska optužuje SAD da ignorira ubojstvo novinara Khashoggija
Foto: EPA

TURSKA je optužila SAD da pokušava ignorirati ubojstvo novinara Khashoggija do kojeg je došlo u saudijskoj ambasadi u Istanbulu. Pritom su i komentare predsjednika Donalda Trumpa vezane za ubojstvo novinara nazvali komičnima, javlja AP.

Trump poručio da će i dalje biti partner Saudijske Arabije

Unatoč tome što je rekao da je saudijski princ Mohammed bin Salman možda znao za plan za ubojstvo novinara Khashoggija, Trump je rekao i da će ostati pouzdan partner Saudijske Arabije. 

"Možda je znao, možda nije", odgovorio je Trump novinarima kada su ga upitali misli li da je Mohammed bin Salman imao ulogu u ubojstvu novinara Khashoggija. Ti njegovi komentari u suprotnosti su s izvješćem CIA-e koja vjeruje da je Khashoggijevo ubojstvo direktno naredio sam princ. 

Zamjenik predsjednika u Erdoganovoj stranci, Numan Kurtulmus, odbacio je tu Trumpovu izjavu. "Jučerašnja izjava je komična izjava", rekao je državnoj televiziji TRT Haber.

"Nije moguće da obavještajna agencija poput CIA-e, koja zna čak i boju krzna mačke koja šeće u vrtu konzulata Saudijske Arabije, ne zna tko je izdao naredbu za ubojstvo. To nije vjerodostojno kako za javnost SAD-a tako ni za javnost širom svijeta", dodao je, prenosi AP.

Saudijci i dalje negiraju da je princ bio umiješan

Saudijska Arabija i dalje negira da je princ naredio ubojstvo novinara Khashoggija. Nakon brojnih kontradiktornih verzija događaja, prošlog tjedna je objavljeno kako je Khashoggi ubijen te kako je njegovo tijelo raskomadano nakon što ga u konzulatu nisu uspjeli uvjeriti da se vrati u Saudijsku Arabiju. 

Trump je rekao da je Saudijska Arabija, koji je važan proizvođač nafte, važan poslovni partner te veliki saveznik u borbi protiv iranske vlasti na Bliskom istoku. 

Nakon sastanka američkog državnog tajnika Mikea Pompea i turskog ministra vanjskih poslova, Mevluta Cavusoglua, ministar je izjavio kako Turska nije u potpunosti zadovoljna suradnjom koju je pružila Saudijska Arabija u ovom slučaju, javlja AP.

Cavusoglu je rekao da će Turska možda tražiti službenu istragu UN-a ako ne budu zadovoljni suradnjom Saudijske Arabije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara