Turska oslobodila Leylu Zanu

TURSKI prizivni sud oslobodio je daljeg izdržavanja 15 godišnje zatvorske kazne najpoznatiju kurdsku zatočenicu Leylu Zanu (43) koja je puštena na slobodu.

Zajedno sa Zanom, na slobodu su puštena još tri bivša zastupnika prokurdske Demokratske strane (DEP) u turskom parlamentu - Hatip Dicle, Selim Sadak i Osman Dogan.

Oslobađenje Zane izazvalo je pravu euforiju oduševljenja 12 milijunskog kurdskog pučanstva, ali i vrlo žestoka reagiranja turskih nacionalista.

Zana se, inače, nalazila na izdržavanju zatvorske kazne od prosinca 1994. kada je zabranjen i DEP. Osuđena je za navodne separatističke nakane i povezanost sa bivšom zabranjenom Kurdskom radničkom strankom (PKK) i njezinim vođom Abdullahom Ocalanom - Apom.

Stavljanje Leyle Zane iz rešetaka izazvalo je vrlo burna reagiranja u mnogim zapadnoeuropskim zemljama. Europski parlament je već 1995. dodijelio Zani prestižnu nagradu Saharova za obranu ljudskih prava, a bila je i predložena za Nobelovu nagradu za mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neposredno nakon puštanja iz zatvora Zana je na kratkoj konferenciji za novinstvo istaknula da se puštanjem iz zatvora nje i njezinih suradnika otvara nova stranica u suvremenoj turskoj povjesti.

"Prevlalili smo dug i težak put koji se, ipak, isplatio preći", rekla je pomalo umorna Zana. Dodala je kako su time udareni temelji mirnog suživota u Turskoj.

Vlada turskog premijera Recepa Tayipa Erdogana, čija Stranka pravde i razvitka (AKP) ima većinu u parlamentu, učinila je ogromne napore na izmjenama ustava što je omogućilo izlazak Zane i njezinih istomišljenika iz Zatvora.

Time je, kako se vjeruje, otklonjena najozbiljnija prepreka na putu Turske prema punopravnom članstvu u EU.

(Hina) xsk ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara