Turska osudila 31 vojnika na doživotni zatvor

Turska osudila 31 vojnika na doživotni zatvor
Foto: EPA

TURSKI sud danas je osudio 31 bivšeg vojnika na doživotni zatvor zbog pokušaja vojnog udara koji se dogodio u srpnju 2016., čime je ukupan broj doživotnih kazni izrečenih u posljednjih tjedan dana veći od 100.

Vojnici su osuđeni zbog slučaja koji se dogodio u policijskoj akademiji u Ankari 15. srpnja 2016. godine. Među njima je bio i bivši general koji je optužen za kršenje ustava, izvijestila je tamošnja državna novinska agencija Anadolu.

Osuđena i 72 vojnika

Prošlog tjedna, sud u Istanbulu osudio je 72 bivša vojnika na doživotni zatvor zbog ubojstava 34 osobe koja su se dogodila tijekom pokušaja vojnog udara na jednom od mostova preko Bospora.

Očekuje se da će stanje pripravnosti koje je na snazi posljednje dvije godine nakon udara završiti 18. srpnja. Više od 70 tisuća ljudi uhićeno je zbog povezanosti s udarom, te je više od 110 tisuća protjerano iz državnih službi i vojske.

Ankara za pokušaj udara krivi islamskog propovjednika Fethullaha Gulena, bivšeg saveznika predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji trenutno živi u progonstvu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara