Turska počela vraćati izbjeglice u Siriju na područje odakle je istjerala Kurde

Turska počela vraćati izbjeglice u Siriju na područje odakle je istjerala Kurde
Foto: EPA

TURSKA je danas objavila da se više stotina raseljenih Sirijaca prvi put vratilo u "sigurnosnu zonu", područje na sjeveroistoku Sirije iz kojeg je Ankara potisnula kurdsku miliciju koju podržavaju zapadne zemlje.

Blizu 200 osoba, koje su pobjegle zapadnije u Siriju, u područje pod turskom kontrolom, "vratilo se u svoje kuće, dragovoljno i sigurno", navelo je tursko ministarstvo obrane u priopćenju.

Te osobe otišle su u područje između sirijskih gradova Tal Abjad i Ras al-Ain, od kuda je Ankara prošlog mjeseca potjerala kurdsku miliciju Postrojbe narodne zaštite (YPG).

Tampon-zona

To područje, dugo oko 140 km i široko oko 30 km, Turska naziva "sigurnosnom zonom".

Tursko ministarstvo obrane je dodalo da se oko 300 dodatnih osoba do sada izbjeglih u mjesto Jarabulus kretalo prema Tal Abjadu.

Turska je obustavila svoju ofenzivu pokrenutu u listopadu protiv YPG-a nakon zaključenja dvaju sporazuma sa Sjedinjenim Državama i Rusijom koji predviđaju povlačenje YPG-a s većine pograničnih položaja s Turskom.

Ankara želi da ta tampon-zona odvaja njezinu granicu od teritorija koje kontrolira YPG. Predsjednik Recep Tayip Erdogan je izjavio da u tu zonu želi premjestiti 2 od više od 3,5 milijuna Sirijaca koji su izbjegli u Tursku od početka sirijskog sukoba 2011.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara