Turska policija traga za tijelom saudijskog novinara u Beogradskoj šumi

Turska policija traga za tijelom saudijskog novinara u Beogradskoj šumi
Foto: Hina/EPA

TURSKA policija pretražuje šumu na periferiji Istanbula i grad Yalovu na Mramornom moru u potrazi za posmrtnim ostacima saudijskog novinara koji je nestao prije dva tjedna nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, rekli su u četvrtak turski dužnosnici.

Istražitelji su u pretrazi konzulata i rezidencije konzula našli "mnoge uzorke", rekla su dvojica viših dužnosnika agenciji Reuters, i pokušat će na njima naći tragove DNK novinara Jamala Khashoggija.

Saudijska Arabija odbacuje navode turskih dužnosnika da je Khashoggi ubijen i raskomadan u zgradi konzulata, a njegovo tijelo uklonjeno.

Prošireno područje pretrage

Turske su vlasti proširile područje pretrage nakon što su utvrdile pravce kretanja i mjesta zaustavljanja vozila koja su napustila saudijski konzulat i konzulovu rezidenciju 2. listopada, na dan kada je Khashoggi posljednji put viđen.

Khashoggijeve ubojice su možda njegove posmrtne ostatke bacili u Beogradsku šumu na rubu Istanbula i na ruralnoj lokaciji blizu grada Yalove, 90 kilometara južno od Istanbula, rekli su dužnosnici.

"Istrage su dovele do određenih sumnji da bi njegovi ostaci mogli biti u gradu Yalovi i Beogradskoj šumi te policija pretražuje ta područja", rekao je jedan od dužnosnika. Ostaci su moguće bačeni "na seoskom gospodarstvu ili vili", rekao je.

Khashoggi, istaknuti kritičar saudijskog režima i američki državljanin koji je pisao kolumne za The Washington Post, nestao je 2. listopada nakon što je posjetio konzulat svoje zemlje u Istanbulu radi administrativnih poslova vezanih za skoro vjenčanje.

Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali to saudijske vlasti odbacuju. 

Neki mediji, među kojima i The Washington Post za koji je Khashoggi radio, objavili su kako postoje audio i videosnimka koje dokazuju da je novinar "ispitivan, mučen i potom ubijen" unutar konzulata, a zatim raskomadan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara