Turska u velikim problemima: Čeka je upola slabiji rast, ogromna inflacija...

Turska u velikim problemima: Čeka je upola slabiji rast, ogromna inflacija...
Foto: EPA

TURSKA vlada u sklopu novog srednjoročnog gospodarskog programa predstavila je najnovije projekcije koje svjedoče o oštrom usporavanju gospodarstva, uz vrlo visoku inflaciju.

Gospodarstvo bi trebalo porasti za svega 3,8 posto u 2018., gotovo upola slabije u odnosu na prošlogodišnjih 7,4 posto. U 2019. godini stopa rasta trebala bi biti još i niža, naveo je ministar financija Berat Albayrak prilikom predstavljanja programa u Istanbulu, i trebala bi iznositi 2,3 posto.

Dvoznamenkasta stopa inflacije

Stopa inflacije trebala bi pak skočiti na 20,8 posto na kraju ove godine, nakon čega bi tek blago posustala u sljedećoj godini, na 15,9 posto, pokazuju najnovije projekcije.

Za 2020. i 2021. projekcije su ipak optimističnije, uz očekivane stope gospodarskog rasta od 3,5 posto i pet posto. Rast cijena bi također u konačnici trebao biti donekle zauzdan, uz jednoznamenkaste stope od 9,8 posto u 2020., a godinu dana kasnije od šest posto.

Albayrak, inače zet predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kazao je da se ''novi gospodarski program'' temelji na načelima "ravnoteže, discipline i promjene".

"Naš je cilj napisati novu priču o uspjehu", poručio je.

Ekonomija je bila jedna od najvećih Erdoganovih snaga

Veći ekonomski prosperitet jedan je od glavnih stupova Erdoganove popularnosti u proteklih 15 godina otkako je na vlasti, uz impresivne stope rasta više godina zaredom.

Ekonomisti pak upozoravaju da je bezuvjetno poticanje rasta dovelo do potencijalno opasnog pregrijavanja gospodarstva, uz brzorastuću inflaciju, povećanje deficita na tekućem računu bilance plaćanja te nesigurnost u pogledu zdravlja tamošnjeg bankarskog sustava.

Te su slabe točke došle na vidjelo u kolovozu, kad je diplomatski spor s SAD-om izazvao oštar pad vrijednosti turske lire, potpirujući strahove od izbijanja gospodarske krize.

Albayrak je rekao da će u 2019. projekti, za koje nije proveden javni natječaj, biti obustavljeni i obećao otvaranje dva milijuna novih radnih mjesta do 2021.

"Ostvarit ćemo program kojim ćemo u potpunosti suzbiti inflaciju", naglasio je Albayrak, posebno se referirajući na rast cijena hrane koji Turke posebno zabrinjava.

Premda su tržišta ocijenila vladine projekcije realističnima, lira je blago oslabjela prema dolaru, na 6,2 lire za dolar, te je na gubitku od oko 0,8 posto od početka današnjeg trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara