Turska vojska bombardirala sirijski grad, poginulo 11 civila

Turska vojska bombardirala sirijski grad, poginulo 11 civila
Ilustracija: EPA

NAJMANJE jedanaestero civila, među kojima osmero djece mlađe od 15 godina, poginulo je danas u turskom bombardiranju blizu škole u gradu na sjeveru Sirije pod kurdskim nadzorom, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Tragedija se dogodila u Tal Rifaatu, gdje u sporadičnim sukobima sudjeluju turske snage i kurdski borci. U tom gradu su i snage režima Bašara al Asada i ruski vojnici, navodi SOHR.

Granate bačene pored škole

"Topničke granate pale su blizu škole dok su djeca izlazila iz zgrade", rekao je ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman navodeći ujedno podatak o 21 ranjenoj osobi.

Većina žrtava su Kurdi koji su izbjegli u Tal Rifaat nakon bijega iz enklave Afrinea, nešto zapadnije, koju su 2018. godine zauzele turske snage.

Ankara je nakon te operacije zaprijetila napadom na Tal Rifaat, ali je turska ofenziva na grad zaustavljena zahvaljujući dogovoru s Moskvom.

Iako su sklopljena dva primirja, Turska i dalje sporadično napada

Rusija se obvezala da će kurdsku miliciju Postrojbe narodne zaštite (YPG) prisiliti na povlačenje. 

Turska je 9. listopada uz pomoć saveznika među sirijskim pobunjenicima povela ofenzivu na kurdsku miliciju YPG, koju smatra terorističkom organizacijom, kako bi je udaljila od svoje granice.

No sporadični sukobi se nastavljaju premda je Ankara dvaput pristala na primirje.

Do sada u sukobima poginulo 150 civila

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se terorističke skupine još nisu povukle iz Minbeja i Tal Rifaata, iz kojih se YPG mora povući na temelju rusko-turskog dogovora.

Ofenziva je omogućila turskoj vojsci da oslobodi pojas uz granicu dug 120 km. U sukobima je poginulo 150 civila, a više od 300.000 ljudi je raseljeno, pokazuju podaci SOHR-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara