VIDEO , FOTO Turske snage ušle u Afrin: "Centar grada je potpuno pod našom kontrolom"

VIDEO, FOTO Turske snage ušle u Afrin: "Centar grada je potpuno pod našom kontrolom"
Foto: Hina
 
TURSKE snage u nedjelju su ušle duboko u sirijski grad Afrin, većinski kurdski grad, u okviru dvomjesečne ofenzive na sjeverozapadu Sirije, objavili su promatrači, a turski predsjednik Tayyip Erdogan objavio je da je središte mjesta "potpuno pod njihovom kontrolom".
 
Turske snage i njezine saveznice tijekom noći počele su ulaziti u Afrin, glavni grad istoimene enklave i od tada su osvojile nekoliko četvrti, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).
 
Snage izvještavaju da pri tom nisu naišle na otpor.
 
Proturski pobunjenici kažu da su se kurdski borci povukli iz grada u nedjelju rano ujutro, što je voditelj opservatorija Rami Abdel-Rahman zanijekao.
 
Snage koje predvodi Turska ovoga su tjedna okružile Afrin izazivajući egzodus iz grada. U proteklih nekoliko dana iz Afrina je otišlo 150 000 ljudi, prema kurdskim izvorima. SOHR je objavio da je pobjeglo više od 200 000 civila.
 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Turske su snage poduprte sirijskim pobunjenicima započele vojnu operaciju protiv enklave Afrin 20. siječnja otvarajući novo bojište u sirijskom građanskom ratu koji traje već osam godina.
 
Ankara smatra kurdske jedinice (YPG) u Afrinu terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim pobunjenicima u Turskoj. Za SAD i saveznike skupina je glavni saveznik u borbi protiv Islamske države u Siriji.
 
Strah od nove humanitarne katastrofe
 
"Turska vojska i njeni sirijski saveznici zauzeli su u nedjelju čitav Afrin, kurdsko uporište na sjeverozapadu Sirije, gdje je Ankara prije gotovo dva mjeseca počela ofenzivu", objavio je France Presse. SOHR je objavio da je uništen drevni spomenik u Afrinu, simbol kurdskog otpora, te da nije poznata sudbina tisuća civila koji su ostali u gradu.
 
Gotovo potpuno okruženje Afrina i napredovanje proturskih snaga prouzročilo je strah od nove humanitarne katastrofe u zemlji poharanoj ratom, u kojemu je od 2011. godine poginulo više od 350 000 ljudi, a milijuni su raseljeni.
 
Više od 1500 kurdskih boraca ubijeno je u turskoj ofenzivi protiv enklave od siječnja, navodi Opservatorij. "Većina ih je ubijena u zračnim udarima i topničkoj vatri."
 
Turski mediji objavili su da je "centar Afrina oslobođen od terorista YPG-a". Na internetu su objavljene snimke slavlja vojnika nakon ulaska u Afrin. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara