Turski ministar najavio nove napade ako Kurdi ne odu sa sjeveroistoka Sirije

Turski ministar najavio nove napade ako Kurdi ne odu sa sjeveroistoka Sirije
Foto: EPA

TURSKI ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da će Turska pokrenuti novu vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije ako se iz tog područja ne povuku borci kurdskog YPG-a, koje je nazvao teroristima, prenosi danas turska novinska agencija Anadolija.

Cavusoglu pozvao SAD i Rusiju da se pridržavaju obaveza

Cavusoglu je rekao da SAD i Rusija nisu učinili ono što su trebali prema dogovoru kojim je zaustavljena turska ofenziva protiv kurdske milicije YPG na sjeveroistoku Sirije prošloga mjeseca.

Prema sporazumu se YPG trebao povući iz područja uz granicu s Turskom.

Cavusoglu je danas Washington i Moskvu pozvao da se pridržavaju sporazumom preuzetih obveza.

"Ako ne bude rezultata, učinit ćemo ono što je potrebno, kao što smo pokrenuli operaciju nakon što smo pokušali s SAD-om", rekao je Cavusoglu.

Turska Siriju napala 9. listopada

Turska je pokrenula ofenzivu 9. listopada, nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao snage iz spornog područja. 

Ankara smatra YPG, glavnu sastavnicu Sirijskih demokratskih snaga (SDH) osnovanih pod američkim vodstvom, terorističkom organizacijom i ispostavom Kurdistanske radničke stranke (PKK), s kojom se desetljećima bore turske oružane snage. 

Američki Kongres pozvao Trumpa da uvede sankcije Ankari

Američki Kongres usvojio je rezoluciju kojom poziva Trumpa da uvede sankcije Ankari zbog ofenzive.

S druge strane, republikanski predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata rekao je prošlog tjedna kako za sada ne želi da se uvedu sankcije Turskoj, navodeći kao razloge potrebu smanjenja napetosti između saveznika u NATO-u, povećanih i zbog turske kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara