Turski saveznici izvukli kurdsku političarku iz auta i ubili je

Turski saveznici izvukli kurdsku političarku iz auta i ubili je
Screenshot: You Tube

TURSKI saveznici ubili su u subotu na sjeveroistoku Sirije devet civila, među kojima i jednu kurdsku političarku, piše The Guardian.

Civili su ubijeni u nekoliko odvojenih napada na autocesti nakon što su zaustavljeni i izvučeni iz automobila. Ubojstva su snimljena kamerama na telefonu, a među njima je i ono političarke Hevrin Khalaf te njenog vozača. 35-godišnja političarka izvučena je iz auta tijekom turskog napada i ubijena na cesti.

"Ovo je jasan dokaz da turska država nastavlja s kriminalnim politikama prema nenaoružanim civilima", stoji u izjavi kurdskih Sirijskih demokratskih snaga.

Ubijena glavna tajnica stranke Buduća Sirija

Ubijena Khalaf bila je glavna tajnica stranke Buduća Sirija.

"Bila je talentirana za diplomaciju, sudjelovala je u sastancima s Amerikancima, Francuzima, stranim delegacijama", rekao je Mutlu Civiroglu, stručnjak za kurdsku politiku.

Turski napadi započeli su prošle srijede s ciljem da s graničnih područja istjeraju Jedinice narodne obrane (YPG), koje su dio kurdskih Sirijskih demokratskih snaga.

Saveznici Turske su bivši pobunjenici koji su se borili protiv režima predsjednika Bašara al-Asada prije nego što su se prošle godine počeli sukobljavati s Kurdima u sjeverozapadnom gradu Afrin. Neke grupe koje su sada turski saveznici tijekom rata u Siriji su podupirale SAD i Katar. No kako je rat prerastao u niz međusobnih sukoba, pobunjenički savezi su se mijenjali te određene dijelove pobunjenika sada podupire Turska.

Na društvenim mrežama pojavile se snimke ubijanja civila

U prvom videu koji je na Twitteru postavljen na računu pobunjeničke grupe Ahrar al-Sharqiya vidi se dvoje civila kako kleče na podu, a borci pokraj njih objavljuju kako su ih zarobili. U drugom videu neidentificirani borci otvaraju vatru na osobe u civilnoj odjeći koje leže na podu.

Inače, Ankara tvrdi da je YPG teroristička grupa povezana s kurdskim pobunjenicima u Turskoj, koji u toj državi već tri desetljeća vode pobunu. Sirijska nacionalna armija, kako se predstavljaju saveznici Turske, u subotu je izjavila kako su naredili zapovjednicima da neprekidno nadgledaju borce kako bi izbjegli bilo kakve zloupotrebe na terenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara