Turski sud osudio 72 osobe na doživotni zatvor

Turski sud osudio 72 osobe na doživotni zatvor
Foto: Hina/EPA

SUD u Turskoj osudio je 72 osobe na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u sukobima na mostu u Istanbulu u kojima su ubijene 34 osobe tijekom pokušaja državnog udara prije dvije godine, javila je državna novinska agencija Anadolija.

Još se očekuje 71 presuda u slučaju gdje su optuženici okrivljeni za namjerno ubijanje civila koji su na poziv predsjednika Tayyipa Erdogana pokušali prekinuti državni udar na mostu iznad kanala Bospor.

Godišnjica neuspjelog puča 15. srpnja

Osude dolaze u vrijeme kada se u Turskoj priprema obilježavanje druge godišnjice pokušaja prevrata 15. srpnja, te slavlja predsjednika Erdogana zbog nedavne pobjede na izborima koju mu je omogućila apsolutnu moć.

Na tom su se mostu, preimenovanom u Most mučenika 15. srpnja, vodili sukobi u noći državnog udara.

Nakon pokušaja državnog udara počele su istrage i progoni vojnika, državnih službenika i akademika koje se sumnjiči za povezanost s muslimanskim propovjednikom Fethullahom Gulenom, a kojega Turska optužuje za neuspjeli državni udar.

Turska je do sada uhitila 160 tisuća ljudi te razriješila dužnosti isto toliko državnih službenika otkako je završio propali državni udar, objavio je UN-ov ured za ljudska prava još u ožujku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara