Turski Ustavni sud smatra da Erdogan nije vođa svoje stranke

TURSKI Ustavni sud objavio je u srijedu da ne priznaje Tayyipa Erdogana za vođu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), što je bacilo još jednu sjenu na njegovu namjeru da postane premijerom.

Turski državni tužitelj zatražio je od suda da suspendira Erdogana s položaja vođe stranke u okviru napora da u potpunosti zabrani njegovu stranku.

Sud je taj zahtjev odbacio, ističući da se Erdogan sam već diskvalificirao za čelno mjesto u stranci. ´Većinsko stajalište suda jest da Erdogan nije stranački vođa´, rekao je sudac Hasim Kilic.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan se u listopadu na tužiteljev zahtjev odrekao statusa ´osnivačkog člana´ stranke, na temelju kojeg je i izabran za predsjednika stranke pri njezinu osnivanju 2001. Sudac Kilic tvrdi da se na taj način odrekao i položaja predsjednika stranke.

Erdogan je diskvalificiran za osnivačkog člana stranke i zabranjeno mu je obnašanje dužnosti premijera jer je u prošlosti bio osuđen zbog poticanja na islamističku pobunu. Očekuje se ipak da će kasnije ove godine tražiti da ga se izabere za nasljednika sadašnjeg turskog premijera Abdullaha Gula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara