Tursko-hrvatski vojni razgovori

NAČELNIK Glavnog stožera hrvatskih oružanih snaga general zbora Josip Lucić danas je uz posjet šestom Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne tehnologije što se održava u Ankari razgovarao sa svojim turskim kolegom i domaćinom generalom Hilmi Ozkokom.

U otvorenim i srdačnim razgovorima, u kojima su sudjelovali i zapovjednik kopnenih snaga HV Marijan Mareković, hrvatski veleposlanik Amir Muharemi i vojni ataše brigadir Blago Dujmović, izražena je obostrana ocjena da se međusobni odnosi, koji imaju stalni uzlazni kontinuitet, vrlo uspješno razvijaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Snažan poticaj takvom razvitku, rečeno je, daje stalna razmjena časnika, te školovanje hrvatskih pitomaca na turskim vojnim akademijama. General Lucić je izrazio i spremost da se izvjestan broj turskih pitomaca školuje u Hrvatskoj što bi, po njemu, pridonijelo boljem upoznavanju hrvatskih obrambenih mogućnosti.

Generali Ozkok i Lucić su razmijenili i mišljenja o aktualnim zbivanjima na jugoistoku Europe, te poziciju dviju zemalja prema kriznim žarištima i njihovu smirivanju. Turska u tom pogledu ima velika međunarodna iskustva, što će, rečeno je, koristiti i hrvatskim oružanim snagama. U tom sklopu, dvije su strane, razgovarale i o stanju u Iraku i potrebi smirivanja tamošnjih napetosti i sukoba.

General Lucić je pozvao svojeg turskog kolegu u posjet Hrvatskoj. General Ozkok je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, nakon čega je osobno pozvao generala Lucića u posjet turskim oružanim snagama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara