TUTINA I ŠTELINA OBRANA DOBILA DOKUMENT S OSLOBAĐAJUĆIM DOKAZIMA

Obrana haških optuženika Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele potvrdila je u petak da je od Tužiteljstva Haškog suda primila dokument koji bi mogao imati oslobađajući karakter za njihove klijente.

"Prije nekoliko dana, nakon zaključenja glavne rasprave, primili smo dokument u kojem ima oslobađajućih dijelova", izjavio je Hini Branko Šerić, odvjetnik Vinka Martinovića Štele.

Nije želio precizirati o kakvom se dokumentu radi, rekavši da je Sudsko vijeće proglasilo dokument tajnim.

Po njegovim riječima, oslobađajući dijelovi odnose se na Naletilića, ali bi mogli utjecati na cijeli proces, pa čak i dovesti do ponavljanja dijela postupka.

Haški sud otkazao je objavljivanje presude koje je bilo zakazano za 24. ožujka dok Sudsko vijeće ne odluči udovoljava li materijal koji je tužiteljstvo proslijedilo obrani kriteriju oslobađajućih dokaza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haški su tužitelji u listopadu prošle godine za Tutu tražili 35 godina, a za Štelu 25 godina zatvorske kazne.

Naletilić i Martinović optuženi su po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, teška kršenja Ženevskih konvencija i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Mostara i Jablanice 1993. godine. Naletilić je tada zapovijedao Kažnjeničkom bojnom, a Martinović antiterorističkom postrojbom "Vinko Škrobo" u sklopu Bojne.

Suđenje dvojici hercegovačkih Hrvata počelo je u rujnu 2001. godine. Martinović je izručen ICTY-ju u kolovozu 1999. godine, a Naletilić u ožujku 2000. godine nakon što ga je Hrvatska odbijala izručiti opravdavajući to njegovim zdravstvenim stanjem.

(Hina) bcav br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara