Tužiteljstvo: "Brijunski transkript" nije krivotvoren

ZAGREBAČKO Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu koju su odvjetnici generala Ante Gotovine podnijeli protiv nepoznatog počinitelja zbog navodnog krivotvorenja transkripta sa sastanka tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s vojnim vrhom, održanog 31. srpnja 1995., uoči akcije Oluja.

"Na temelju rezultata provedenih istražnih radnji i pribavljenog tonskog zapisa utvrdili smo da ne postoji osnovana sumnja da se radi o krivotvorenju transkripta", stoji u priopćenju kojim zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesna Abramović obavještava da je kaznena prijava Gotovininih odvjetnika Marijana Pedišića i Ive Farčića odbačena još u petak.

"Ako je tužiteljstvo odustalo obrana nije. Sada ćemo mi preuzeti kazneni progon i zatražit ćemo nove istražne radnje", kazao je Hini Farčić, napomenuvši kako službeno još nije dobio nikakvu obavijesti o odluci tužiteljstva. Dodao je kako je iznenađen činjenicom da je tužiteljstvo pribavilo tonski zapis brijunskog sastanka jer se, kako je rekao, cijelo vrijeme govorilo da takvog zapisa nema.

Odluci tužiteljstva o odbijanju kaznene prijave prethodilo je i saslušanje osmero svjedoka bivših i sadašnji djelatnika Ureda predsjednika. Riječ je uglavnom o tehničkom osoblju koje je bilo zaduženo za snimanje, prepisivanje i arhiviranje razgovora i transkripata.

Odvjetnici haškog bjegunca Gotovine prijavu su podnijeli krajem listopada prošle godine, nakon što su neki mediji objavili tzv. brijunski transkript. Odvjetnici su smatrali da je nepoznati počinitelj krivotvorio transkript, a dokaze za to su, među ostalim, temeljili na izjavama nekih sudionika sastanka koji su u medijima izrazili sumnju u vjerodostojnost transkripta. Ti su transkripti, po ocjeni Gotovininih branitelja, temelj optužnice protiv njihovog branjenika i tvrdnje haškog tužiteljstva da je postojao zločinački pothvat s namjerom protjerivanja srpskih civila iz tzv. srpske krajine.

Prema pisanju medija, haško tužiteljstvo je u posjedu "brijunskih transkripata" još od 2000., a u jesen 2002., transkripti su uvedeni kao dokaz na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara