Tužiteljstvo ICTY-a dokazuje etničko čišćenje Srba UN-ovom snimkom?

Tužiteljstvo ICTY-a dokazuje etničko čišćenje Srba UN-ovom snimkom?

SPECIJALAC F.D. iz Antiterorističke jedinice Lučko, kojeg se dovodi u vezi s zločinom počinjenim nakon Oluje u zaseoku Grubori, odbio je primiti poziv za razgovor s haškim istražiteljim, piše Jutarnji list.

U Grubarima je nakon Oluje ubijeno šest srpskih civila, a isti se zločin spominje i u optužnici protiv generala Mladena Markača, tadašnjeg zapovjednika Specijalne policije MUP-a, pa se pretpostavlja da su haški istražitelji htjelu razgovarati s F.D. upravo o tom zločinu.

"Jutarnji" prenosi informaciju iz izvora bliskih Haagu da tužiteljstvo upravo na tom slučaju planira dokazati tvrdnju o planiranom etničkom čišćenju Srba u akciji Oluja.

Naime, pripadnici snaga UN raspoređeni u sektoru Jug su nakon saznanja o ubojstvima u Gruborima došli na mjesto događaja i videokamerom snimili mrtva tijela i zapaljene kuće. U blizinu Grubora također su snimili više vozila i njihove registarske tablice, a kasnije je na temelju snimki otkriveno da su ta vozila koristili pripadnici Specijalne policije MUP-a, i to Antiterorističke jedinice iz Lučkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN-ovci su obavili i razgovore s mještanima koji su u vrijeme kad se dogodio zločin bili u područnoj školi, gdje se pravio popis stanovništva koje je nakon oslobađanja dotad okupiranog teritorija izrazilo želju da napusti Hrvatsku.

Jutarnji list dodaje kako bi upravo činjenica da su preživjeli oni Srbi koji su se izjasnili za odlazak iz Hrvatske, dok su mrtva tijela onih koji su željeli ostati snimile kamere UN-a, mogla tužiteljstvu ICTY-a poslužiti za dokazivanje tvrdnje o etničkom čišćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara