Tužiteljstvo ICTY-a predložilo spajanje postupka protiv Gotovine, Čermaka i Markača

TUŽITELJSTVO Haškog suda u utorak je podnijelo najavljeni prijedlog za spajanje postupaka protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji prati prijedlog za dopunu optužnice protiv Gotovine kako bi se ona uskladila s optužnicom protiv Čermaka i Markača, te prijedog objedinjene optužnice.

Slijedom Pravila 48 Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a Tužiteljstvo traži da optuženi u predmetu IT-01-45-PT Ante Gotovina, i optuženi u predmetu IT-03-73-PT Ivan Čermak i Mladen Markač budu zajedno optuženi i suđeni, navodi se u podnesku tužitelja Alana Tiegera.

Tužitelj ističe kako prijedlog ispunjava glavni uvjet iz Pravila 48 da spajanje postupaka služi interesima pravde i da ne utiče na pravo optuženih na pravično i brzo suđenje.

Tužiteljstvo u sklopu prijedloga za spajanje, podnosi i prijedog za dopunu optužnice protiv Gotovine kako bi se ona uskladila s onom protiv druge dvojice generala, koja je 15. prosinca 2005. dopunjena s dvije nove optužne točke unutar iste činjenične osnove, uz manji teritorij i proširenje vremena na koji se odnosi.

Tužiteljstvo, također, predlaže dopunu postojeće optužnice protiv Gotovine u interesu jasnoće i kako bi otklonilo moguće neodređenosti, te manje dopune primarno strukturne naravi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijedlogu zajedničke optužnice, koji potpisuje glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, Gotovinu, Čermaka i Markača tereti se u devet točaka po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjena protiv srpskih civila na širem području Knina tijekom i nakon operacije Oluja, od srpnja do 15. studenoga 1995.

Optuženi su za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, pljačku javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja, nehumana djela i okrutno postupanje. Tereti ih se da su ta djela počinili kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata hrvatskog političkog i vojnog vodstva, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz regije Krajina.

Obrane trojice generala moći će se u roku od 14 dana očitovati o prijedlozima Tužiteljstva, a ako zajednička optužnica bude potvrđena imat će 30 dana za prigovor na optužnicu.

Generala Gotovinu, ICTY je optužio u lipnju 2001., nakon čega se četiri i pol godine nalazio u bijegu, do uhićenja u Španjolskoj 7. prosinca 2005. Na prvom pojavljivanju pred sudom 12. prosinca izjasnio se da nije kriv.

Generali Čermak i Markač optuženi su u ožujku 2005., te su se odmah dobrovoljno predali ICTY-u i na prvom pojavljivanju odbacili optužbe. Od prosinca 2005. na privremenoj slobodi u Hrvatskoj čekaju početak suđenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara