Tužiteljstvo ICTY-a protiv dodatnog svjedočenja Wesleya Clarka

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) usprotivilo se zahtjevu obrane bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića kojim je zatraženo da američki general Wesley Clark u Haagu svjedoči dodatno i bez ograničenja, kako bi ga Milošević ispitao o ratu na Kosovu 1999.

General Clark, zapovjednik snaga NATO-a u Europi 1997-2000. i kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2004., svjedočio je protiv Miloševića u prosincu 2003. godine, no na zahtjev SAD njegovo je svjedočenje tada strogo ograničeno po naravi i opsegu, dok je transkript iskaza objavljen uz odgodu i cenzuriranje.

Miloševićev sudski postavljeni branitelj Steven Kay zatražio je 13. veljače da raspravno vijeće ponovno pozove Clarka i ukine ograničenja njegova iskaza, ocjenjujući kako su ona išla u prilog tezama optužbe a štetila iznošenju obrane optuženog.

U danas objavljenom podnesku, tužitelj Geoffrey Nice ističe kako je obrana propustila takav zahtjev podnijeti tijekom Clarkova iskaza na zatvorenoj sjednici 15. i 16. prosinca 2003., te kako sada ne postoje nove okolnosti zbog kojih generala treba ponovno pozvati.

Clark je svojim iskazom potkrijepio navode optužbe o inividualnoj kaznenoj odgovornosti Miloševića za zločine na Kosovu, potvrdio da je optuženi u srpnju 1995. znao da je u tijeku pokolj Bošnjaka u Srebrenici kao i da je cijeli rat nadzirao vodstvo bosanskih Srba.

Miloševiću tada nije dopušteno da u protuispitivanju postavlja pitanja o intervenciji NATO-a protiv SRJ, pa je Kay zatražio da se u dodatnom ispitivanju dopuste pitanja o legitimnosti intervencije NATO-a, o suradnji NATO-OVK, o posljedicama 11-tjedne kampanje bombardiranja SRJ i druga.

Raspravno vijeće u međuvremenu je od Stevena Kayja zatražilo da razjasni način na koji bi se odvijalo dodatno ispitivanje Clarka te je li u tom kontekstu kontaktirao američku vladu, dok je veleposlanstvo SAD u Haagu zatražilo dopuštenje da se izjasni o zahtjevu Miloševićeve obrane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara