Tužiteljstvo ICTY-ja zatražilo zamrzavanje privremenog puštanja šestorice Hrvata iz BiH

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) zatražilo je zamrzavanje privremenog puštanja na slobodu iz pritvora šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata, a o tom zahtjevu Tužiteljstva u srijedu bi trebao odlučiti dežurni sudac ICTY-ja, rekao je u srijedu za Hinu odvjetnik Željko Olujić.

Tužiteljstvo je podnijelo taj zahtjev kako bi mu se omogućilo podnošenje žalbe na odluku Suda o puštanju na slobodu Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, koju je Sudsko vijeće donijelo 30. srpnja.

"Tužiteljstvo je zatražilo da se omogući podnošenje žalbe na privremeno puštanje šestorice Hrvata", rekao je Olujić, dodavši da bi o mogućnosti žalbe, koja nije predviđena statutom Suda, tijekom dana trebao odlučiti dežurni sudac ICTY-ja.

Olujić, jedan od branitelja šestorice bosanskih Hrvata, kazao je da je moguće da sudac odbaci mogućnost žalbe, a moguće je i da ju prihvati pa bi u tom slučaju šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata ostala u pritvoru do odluke Suda o žalbi.

"Moguće je više ishoda. O tome bi danas tijekom dana trebao odlučiti dežurni sudac ICTY-ja budući da je Sudsko vijeće na odmoru", rekao je Olujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudsko vijeće ICTY-a u ponedjeljak je priopćilo da je u predmetu "Prlić i ostali" donijelo je odluku o privremenom puštanju na slobodu Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, optužene za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja tijekom rata u BiH. Vijeće je donijelo odluku o puštanju "pod određenim uvjetima koji će biti objašnjeni u odluci Sudskog vijeća koja će biti objavljena kasnije".

Šestoricu Hrvata iz BiH optužnica po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u 26 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja, počinjene progonom više desetaka tisuća Bošnjaka i drugih nehrvata, ubojstvima, silovanjima, deportacijama, zatočenjem civila, nečovječnim i okrutnim postupanjima, uništavanjem imovine, razaranjem, uništavanjem vjerskih i obrazovnih objekata, pljačkom te protupravnim napadima i teroriziranjem civila.

Tužiteljstvo ih tereti da su od studenoga 1991. do travnja 1994. bili sudionici "udruženog zločinačkog pothvata političkog i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata s onih dijelova teritorija BiH za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj zajednici (kasnije Republici ) Herceg-Bosni (HR HB)", kako bi ta područja kao dio "Velike Hrvatske" postala dijelom RH ili s njom blisko povezana.

Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić dobrovoljno su se 5. travnja ove godine predali Haškom sudu.

(Hina) xdv ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara