Tužiteljstvo odustalo od žalbe na oslobađajući dio presude Norcu i Oreškoviću

POSLJEDNJEG dana žalbenog postupka pred Vrhovnim sudom u slučaju tzv. gospićke skupine tužiteljstvo je odustalo od žalbe na dio nepravomoćne presude kojom su Tihomir Orešković i Mirko Norac oslobođeni optužbe da su naredili odvođenje i likvidaciju trojice srpskih civila iz Karlobaga 1991.

Nakon trodnevne sjednice na kojoj su razmatrane žalbe obrane i tužiteljstva i prvostupanjski sudski postupak peteročlano vijeće Vrhovnog suda konačnu će odluku donijeti iza zatvorenih vrata. Zakonom nije određen rok u kojemu se odluka mora donijeti, no dio braniteljskog tima smatra da će se to dogoditi prije 19. lipnja jer tada ističe pritvor prvooptuženom Oreškoviću.

Zamjenik glavnog državnog odvjetništva Petar Pulišelić izvijestio je peteročlano vijeće Vrhovnog suda da je riječko Županijsko državno odvjetništvo odustalo od zahtjeva da se oslobađajući dio presude protiv Oreškovića i Norca preinači u osuđujući.

No, tužiteljstvo je ostalo kod zahtjeva da se za likvidaciju trojice civila kazni optuženi Ivica Rožić kojega je riječki Županijski sud oslobodio optužbe da je počinio taj zločin ili da mu se ponovno sudi. Iako nema dokaza da je počinio ta ubojstva, tužiteljstvo smatra kako je nedvojbeno da je Rožić sudjelovao u njihovom odvođenju i da je znao kakva ih sudbina čeka te je stoga u najmanju ruku supočinitelj u zločinu.

Pulišelić je na kraju ustvrdio kako su žalbe optuženika Oreškovića, Norca i Stjepana Grandića i njihovih odvjetnika neprihvatljive.

Oni su pak u svojim žalbama tražili oslobađajuću presudu ili smanjenje kazni. Orešković je lani osuđen na 15, Norac na 12, a Grandić na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno ubojstvo najmanje 50 civila, većinom srpske nacionalnosti na gospićkom području 1991.

Željko Olujić, jedan od branitelja prvooptuženog Oreškovića ocijenio je kako se u ovom predmetu pritišće sudbenu vlast, dodavši kako nije slučajno da glavna haška tužiteljica Carla del Ponte dolazi u Hrvatsku upravo dok se vodi žalbeni postupak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obranu svog branjenika kazao je kako on kao tajnik Kriznog štaba za Liku nije nosio uniformu niti imao ovlasti naređivati policiji i vojsci. Olujić je pritom upitao zašto tužiteljstvo nije optužilo osobe koje su stvarno imale ovlasti i bile na pozicijama s kojih su se donosile odluke i naredbe. Dodao je da su Oreškovića zbog njegovog znanja jezika i kontakata sa strancima optuživali da je američki špijun.

"Nemojte mu suditi zato što zna engleski jezik", obratio se Olujić sucima.

Drugi Oreškovićev branitelj Bosiljko Mišetić ustvrdio je kako se njegovom branjeniku sudi ne zbog onoga što je stvarno bio i radio, nego zbog "percepciju o njemu".

Tomislav Sabljar, branitelj umirovljenog generala Norca naglasio je da njegov branjenik nije sudjelovao u zločinu na Lipovoj glavici. Podsjetio je da je optuženi Grandić u više navrata mijenjao iskaz i ustvrdio da je prvostupanjski sud izabrao iskaz koji je za Norca najnepovoljniji, odnosno u kojem Grandić tvrdi da je po nalogu Norca organizirao ubojstvo 20-tak na Lipovoj glavici.

Nema dokaza da je Norac naredio zločin, zaključio je njegov branitelj.

Grandićev odvjetnik Milenko Škrlec kazao je kako sud nije uzeo u obzir da je njegov branjenik postupao u krajnjoj nuždi jer mu se, kako tvrdi, prijetilo ubojstvom ako ne postupi po naređenju. Grandić je bio zapovjednik vojarne u Perušiću u kojoj su zatvoreni civili, a nepravomoćno je osuđen za organiziranje likvidacije na Lipovoj glavici.

Trojica optuženika su dulje od tri godine u pritvoru riječkog zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara