Tužiteljstvo požuruje istragu "slučaja bigl"

ZBOG sporog reagiranja policije i nadležnog ministarstva u slučaju navodnih nezakonitih pokusa nad psima biglovima na Veterinarskom fakultetu tužiteljstvo je danas uputilo požurnicu kako bi što prije dobilo dokumentaciju i iskaze na osnovu kojih će utvrditi je li počinjeno kazneno djelo mučenja životinja i tko je za to odgovoran.

Zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesna Abramović kazala je Hini da je tužiteljstvo u "slučaj bigl" uključeno od prošlog tjedna kada im je prijavljeno kazneno djelo mučenja životinja.

"Danas smo uputili požurnice jer od policije još nismo dobili rezultate obavijesnih razgovora koje smo tražili, a ni Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva nije dostavilo svu dokumentaciju", kazala je Vesna Abramović.

Nije željela otkriti s kim će policija sve razgovarati, no prema dosadašnjim saznanjima u "slučaju bigl" glavnu ulogu ima voditelj projekta pokusa nad psima predstojnik Klinike za kirurgiju Veterinarskog fakulteta Antun Brkić.

Rektorica zagrebačkog Sveučilišta Jasna Helena Mencer najavila je danas da će Brkić biti suspendiran jer je zlorabio svoj položaj.

Očekuje se da će policija razgovarati i s dekanicom fakulteta Ljiljanom Pinter koja tvrdi da nije bila informirana o pokusima koji su već učinjeni nad 22 od 32 petomjesečna bigla. Ona je jučer Brkića suspendirala i zabranila mu daljnje pokuse u sklopu kojih se, navodno radi ispitivanja lijeka za zacjeljivanje kostiju, psima lome kosti nogu.

Profesor Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu Slobodan Vukičević, koji tvrdi da su psi njegovo vlasništvo i da je u pitanje ispitivanje novoga lijeka koji bi bio jeftiniji od postojećih, također bi mogao biti saslušan.

Udruga Prijetelji životinja, koja je slučaj i prijavila tužiteljstvu, sumnja u zakonitost tih pokusa te smatra da je riječ o kaznenom djelu mučenja životinja i kršenju članka 28. Zakona o dobrobiti životinja prema kojemu su pokusi dopušteni samo ako su njihovi rezultati toliko važni za životinje, ljude i znanost da opravdavaju patnju i bol životinja.

Kaznenim zakonom je propisano da će se onaj tko životinju teško zlostavlja, izlaže nepotrebnim mukama, nanosi nepotrebne boli ili radi svog iživljavanja izlaže patnjama kazniti novčanom kaznom do 150 dnevnih dohodaka ili zatvorom do šest mjeseci. Do jedne godine zatvora može biti kažnjen onaj tko životinju muči radi dobivanja oklade ili drugog pribavljanja imovinske koristi.

 

 

 

UPRAVNIM nadzorom Povjerenstva Ministarstva znanosti obrazovanja i športa (MZOŠ) utvrđeno je da se pokusi na psima pasmine beagle na Veterinarskome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta provode bez znanja i izvan nadležnosti toga ministarstva, stoji u večerašnjem priopćenju Ministarstva.


Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac imenovao je Povjerenstvo koje je provelo upravni nadzor na Veterinarskome fakultetu u vezi sa znanstvenoim projektom ispitivanja morfogenetskoga koštanog proteina u sklopu kojega su predviđeni pokusi na 32 psa pasmine beagle koji su smješteni na tome fakultetu.

U priopćenju se navodi da je Upravnim nadzorom utvrđeno da Ministarstvo znanosti ne financira taj projekt te da on nije recenziran što je osnovni preduvjet za odobrenje znanstvenoga projekta. Dodaje se kako to pak znači da "projekt nije ni prihvaćen i da se istraživanje radi mimo znanja i ingerencija Ministarstva".

U priopćenju se podsjeća da je, u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, bivši državni tajnik za znanost izdao prethodno mišljenje o pokusu, ali se i navodi da je dokazano da to mišljenje nije poštovano te da su istraživači izmijenili pokus.

"Istraživači nisu obavijestili uprave Veterinarskoga i Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, niti su dobili potrebne suglasnosti svojih institucija", stoji u priopćenju.

Kad je pak riječ o donaciji pasa s Medicinskoga na Veterinarski fakultet navodi se da je cijeli postupak proveden bez znanja mjerodavnih uprava a pozivajući se, pri tomu, na projekt koji Ministarstvo nikada nije odobrilo.

U priopćenju stoji da nikada nije izdana ni potrebna suglasnost Etičkoga povjerenstva Veterinarskog fakulteta što je, ističe se, preduvjet za izvođenje istraživanja. Dodaje se da nije dostupna ni dokumentacija koja se odnosi na zagrebački Medicinski fakultet jer je, po riječima dekanice toga fakulteta, istraživač izvan Hrvatske.

Zbog rezultata provedenoga upravnog nadzora te drugih nepravilnosti ministar Primorac uputio je cijelu dokumentaciju Državnom odvjetiništvu, stoji u večerašnjem priopćenju MZOŠ-a.

Zbog provedenih pokusa na psima i zloporabe položaja danas je suspendiran predstojnik Klinike za kirurgiju Veterinarskoga fakulteta Antun Brkić.

Na pokuse koji se provode na psima upozoravali su proteklih dana članovi udruge "Prijatelji životinja" i brojni građani koji su zbog toga i prosvjedovali na glavnome zagrebačkom trgu, a i stalno dežuraju na Veterinarskome fakultetu te traže da se psi daju zainteresiranim udomiteljima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara