Tužiteljstvo traži ponavljanje suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je Vrhovnom sudu žalbu na nepravomoćnu presudu kojom su Nikica Jelavić i ostala jedanaestorica navodnih mafijaša oslobođeni optužbe za udruživanje u tzv. zločinačku organizaciju.

"Tužiteljstvo se žalilo da na suđenju nije potpuno utvrđeno činjenično stanje i na visinu dosuđenih kazni", kazao je Hini Ratko Šćekić, sudac zagrebačkog Županijskog suda koji je donio nepravomoćnu presudu.

Rekao je da se na žalbu tužiteljstva, koja je napisana na oko 180 stranica, obrana optuženika ima pravo očitovati u roku od osam dana, nakon čega će cjelokupni spis sa žalbom biti proslijeđen Vrhovnom sudu na odlučivanje.

Takozvano suđenje desetljeća završilo je krajem studenoga prošle godine. Osim oslobađanja po optužbi za udruživanje u zločinačku organizaciju, skupina je oslobođena i za sva ostala kaznena djela koja je po optužnici ta organizacija počinila. Osuđena su tek petorica optuženih za preprodaju droge, pokušaj ubojstva ili neko drugo pojedinačno kazneno djelo.

Ističući da je sud tijekom dugotrajnog postupka nepotpuno i pogrešno utvrdio činjenice na osnovu kojih je presudio, tužiteljstvo žalbom osporava gotovo cijelu presudu.

Nezadovoljni su, kako se doznaje, i neuvažavanjem iskaza koji idu u prilog optužbi, navodeći da je sud prihvatio gotovo sve iskaze prijatelja i rodbine optuženika.

Od Vrhovnog suda tužiteljstvo traži ponavljanje postupka za gotovo sva djela počinjena u sklopu zločinačke organizacije, poput ubojstava i iznuda, ali i za zlouporabe droga zbog kojih su četvorica osuđena na duge zatvorske kazne.

Tužiteljstvo navodi da je sud, ne sagledavši sve okolnosti, dosudio premale kazne "mafijašima" koje se teretilo za krijumčarenje i preprodaju raznih vrsta droga.

Zbog preprodaje droga, ali i nekoliko pojedinačnih kaznenih djela na 12 godina zatvora osuđen je Rajko Momčilović. Njegov brat Velibor, koji je trgovao kokainom, osuđen je na šest godina, a njihov navodni poslovni partner Davor Zečević na sedam i pol. Zbog umiješanosti u poslove s drogom osuđen je i Davorin Sobjeslavski, na čiju je kaznu od osam godina utjecala i presuda za pokušaj ubojstva.

Osim spomenute četvorice od cijele je skupine osuđen još jedino Tvrtko Tomičić, no i on je izašao na slobodu jer je kaznu za pokušaj ubojstva "odradio" trogodišnjim pritvorom za vrijeme suđenja.

Osim optužbe da je bio na čelu tzv. zločinačke organizacije Nikica Jelavić je oslobođen i optužbe da je pri pokušaju ubojstva Vjeke Sliška, krajem studenoga 1999., u središtu Zagreba ubio slučajnog prolaznika Zorana Dominija.

Svih optužbi oslobođeni su i Zoran Petrović, višegodišnji bjegunac Zoran Pripuz, Hrvoje Gašparinac, Đorđe Vuletić, Radovan Štetić i Miroslav Vuković.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara