Tužna priča Slavonca koji zbog epilepsije ne može naći posao: "Ne želim da mi djeca znaju da prosim"

Tužna priča Slavonca koji zbog epilepsije ne može naći posao: "Ne želim da mi djeca znaju da prosim"

Foto: Shutterstock

OSJEČANI su ovih dana ispred jedne od trgovina njemačkog trgovačkog lanca mješovite robe mogli primijetiti muškarca, ne starijeg od 40 godina, kako s natpisom da moli za pomoć stoji pokraj ulaza u trgovinu, piše Glas Slavonije. Natpisom, koji je objesio preko prsa, poručuje: “Pomozite mi da othranim svoje dvoje djece.”

"Imam kćer koja ide u peti razred osnovne škole i sina koji ide u prvi srednje. Još od 2009. sam bez posla i nikako ne mogu naći novi. Bolujem od epilepsije, pa, iako se bavim informatikom, čim na razgovoru za posao spomenem svoju bolest, nitko me ne želi zaposliti. Javio sam se za rad na Jadranu kao sezonac i vjerujem kako ću od travnja uspjeti otići raditi na more, a do tada se snalazim na ovaj način. Razveden sam i, nažalost, ne mogu očekivati pomoć supruge, a moja djeca ne znaju da na ovaj način dolazim do novca i zato ne želim da mi ime i prezime bude objavljeno u novinama"
rekao je posve uredno odjeveni, obrijani i pristrojni muškarac. U novine ne neće jer, kaže, ne želi da djeca saznaju što radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nažalost, ovo je samo jedan u nizu slučajeva da dugotrajno nezaposleni završe na ulici ili su stalno na rubu da im se to dogodi. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, gotovo je 30 posto stanovništva Hrvatske u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, što preračunano iznosi oko 1,29 milijuna ljudi. Zbog toga je svaki dan sve više osoba koje traže pomoć u novcu ili robi različitim apelima prema svojim sugrađanima.

No, ti ljudi koji do egzistencije pokušavaju doći prosjačenjem riskiraju novčane kazne. Naime, u članku 11 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira stoji kako će "onaj tko se odaje skitnji ili prosjačenju biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana".

No u osječkoj policiji kažu, doduše neslužbeno, kako znaju za slučaj ovog muškarca i nisu sigurni bi li se on uopće mogao sankcionirati kao slučaj prosjačenja, s obzirom na to da spomenuti muškarac mirno stoji i ništa ne traži (ne prosi), nego samo drži natpis, odnosno nikoga ne uznemirava.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara