TV postaje prenose s bagdadskih ulica scene radosti i pljačke

NEKOLIKO stotina Iračana izašlo je na ulice šijitskog predgrađa Bagdada, veseleći se i pozdravljajući američke marince koji su nastavili napredovati prema središtu grada, javljaju u mediji.

Dopisnik Reutersa Sean Maguire izvijestio je da je razdragana masa muškaraca okružila američki konvoj dok je prolazio šijitskim predgrađem Bagdada Saddam Cityjem.

Američke vojne snage noćas su, ne naišavši na otpor ušle u šijitsko predgrađe Saddam City na sjeveroistoku Bagdada. U srijedu ujutro američke trupe ušle su u Bagdad sa sjeverozapada, nastavljajući napredovati prema četvrti u kojoj je bolnica Al-Kindi, od strogog središta grada udaljena samo 6 km.

Šest je marinaca ranjeno u toj akciji, od kojih jedan teško, rekao je američki vojni glasnogovornik.

Stanovništvo Saddam Cityja, glavnog šijitskog predgrađa na sjeveroistoku Bagdada, prepustilo se u srijedu radosti i upustilo u pljačku velikih razmjera, pokazuju snimke što ih emitiraju arapske i zapadne televizijske postaje.

Na snimkama su prikazani stanovnici kako ulaze u trgovine i grabe sve na što naiđu: hranu, odjeću, električne aparate, tepihe.

Na ulicama nema ni policajaca ni vojnika. Djelatnici ministarstva informiranja koji su poput sjene pratili sve strane novinare tijekom gotovo tri tjedna, nestali su u srijedu, javlja Reuters.

"Vi ste novinar. Recite mi što se događa. Gdje je naša vlada? Kome pripadamo? Jer ja ne znam", kazao je novinaru Reutersa Amar Musa, vlasnik trgovine koji je došao posjetiti ranjenog sina u bagdadsku bolnicu.

Prema nepotvrđenim informacija, stanovnici su protjerali Sadamovu paravojsku, "fedajine", prije ulaska američkih snaga noću s utorka na srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saddam City golemo je naselje nastanjeno šijitima (manjina u Iraku) koji su u zadnjih 20 godina nekoliko puta dizali bunu protiv Sadamova režima za što su redovito bivali krvavo kažnjavani u odmazdama paravojnih snaga Sadam Huseina.

TV postaje prikazale su ljude na cestama kako pokazuju znak pobjede pred kamerama i mašu palminim granama.

No, ekipa satelitske TV postaje Abu Dhabi u telefonskom je javljanju izvijestila da se još uvijek nalazi u okruženju u svome bagdadskom uredu zajedno s tehničarima i novinarima katarske televizije Al-Jazeere.

Dopisnik TV Abu Dhabi izvijestio je da je u njihovu "bagdadskom uredu još uvijek 27 novinara i tehničara TV postaja Abu Dhabi i Al-Jazeera" te da su "u okruženju od jutra".

Irački radio i dalje emitira domoljubne pjesme u srijedu, samo dan nakon što je njegovo sjedište bilo pogođeno američkim projektilima.

Iračka državna televizija, međutim, ostala je u srijedu nijema i bez slike.

Veliki pano s fotografijom Sadama Huseina pokidan je, a muškarci ga udaraju cipelama pred kamerama.

Automobilski promet je gust, obitelji izlaze iz automobila i pozdravaljaju znakom pobjede pred televizijskim kamerama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara