Tvrtka iz Dubaija odgađa preuzimanje američkih luka

DUBAI PORTS WORLD, tvrtka sa sjedištem u Ujedinjem Arapskim Emiratima, objavila je kako će odgoditi preuzimanje upravljanja u šest vodećih američkih luka na istočnoj obali.

Taj potez se tumači kao nastojanje da se američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu olakša uvjeravanje javnosti kako taj posao neće predstavljati ugrožavanje američke nacionalne sigurnosti.

Naime, vijest o tome da tvrtka - inače u vlasništvu arapske države - preuzima kontrolu nad američkim lukama u posljednjih nekoliko dana je izazvala oštro protivljenje velikog dijela američke javnosti. Mnogi smatraju kako bi preko tako stvorenih veza u luci arapski teroristi mogli prodrijeti na teritorij SAD, odnosno sabotirati američke ratne napore na Bliskom istoku.

Dubai Ports World je kontrolu nad lukama trebala preuzeti nakon što je za 6,8 milijardi US$ kupila londonsku tvrtku Peninsular & Orintal Steam Navigation Co. koja je bila dotada upravljala američkim lukama.

Tom preuzimanju su se oštro usprotivila većina američkih političara, uključujući neke od najvjernijih Bushova saveznika iz Republikanske stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je na sve te kritike prkosno reagirao ustvrdivši da su prije potpisivanja ugovora i davanja odgovarajućih dozvola poduzete sve odgovarajuće sigurnosne provjere, odnosno kako je, što se njegove administracije tiče, cijeli slučaj završen. Kada su pojedini republikanski senatori zaprijetili kako će prodaju pokušati blokirati izglasavanjem posebnog zakona, Bush je odgovorio kako će na to uložiti predsjednički veto - prvi u šest godina svog predsjednikovanja.

Jedini koji su stali na Bushovu stranu bili su predstavnici američke arapske zajednice, koji u cijelom slučaju vide ništa drugo do rasizam i islamofobiju, te bivši predsjednik Jimmy Carter, inače jedan od žestokih kritičara Bushove politike.

Manji dio komentatora, pak, drži da su strahovi neosnovani, s obzirom da UAE predstavljaju najvjernijeg američkog saveznika u Perzijskom zaljevu, odnosno da je ista tvrtka slična preuzimanja obavila u cijelom nizu drugih država bez da je itko rekao ijednu riječ.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara