Tvrtka koja će čuvati vojne tajne Pentagona surađuje s ruskim oligarhom?

Tvrtka koja će čuvati vojne tajne Pentagona surađuje s ruskim oligarhom?
Pentagon Foto: 123rf

TEHNOLOŠKA kompanija koja se natječe za ugovor s Pentagonom i koja bi trebala omogućiti spremanje tajnih vojnih podataka na cloud blisko surađuje s tvrtkom koja je povezana s ruskim oligarhom, javlja BBC.

Ovo nije prva problematična situacija vezana za projekt Jedi. Joint Enterprise Defence Infrastructure (Jedi) jedna je od najambicioznijih ideja Pentagona. Namjera je spremati osjetljive vojne podatke na jedan veliki cloud, umjesto, kao do sada, na manje servere koji su pozicionirani po različitim odjelima Pentagona.

No s obzirom na to da bi se na cloud spremale tajne informacije, poput kodova za nuklearna oružja, mnogi su već otprije uznemireni tom idejom.

Pentagon je ime zgrade u kojoj je smješteno Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država.

Sumnjiva suradnja s Rusima

Nedavno su u javnost iscurile informacije da je vodeći ponuđač, tvrtka Amazon Web Services (AWS), povezan s tehnološkom firmom C5 koja pak navodno surađuje s Viktorom Vekselbergom, ruskim oligarhom.

Obje firme, AWS i C5, negirale su bilo kakvu povezanost kompanije C5 s projektom Jedi.

Sve ponude za projekt izrade clouda su zatvorene, a  Pentagon je odbio komentirati ove navode jer su podaci o kompanijama koje se natječu za projekt povjerljivi.

Cloud pun vojnih tajni

Cloud je termin koji se koristi kako bi se opisali brojni udaljeni serveri koji su povezani putem interneta, a koji mogu spremati veliku količinu informacija. Cloudu se može pristupiti s bilo koje pozicije na svijetu.

Namjera je da se tajni vojni podaci premjeste na cloud u sklopu projekta Jedi. Podaci bi bili vrlo povjerljive prirode, radilo bi se, primjerice, o informacijama o sustavu oružja, podacima o vojnom osoblju i o vojnim operacijama.

Vojnici na terenu tako bi mogli u bilo kojem trenutku pristupiti svim uputama i informacijama obavještajne službe. Smatra se kako bi tako bili mnogo učinkovitiji na bojnom polju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara