Tvrtka koja Uljaniku vodi računovodstvo otišla u stečaj

Tvrtka koja Uljaniku vodi računovodstvo otišla u stečaj
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

TRGOVAČKI sud u Pazinu je otvorio i zaključio stečajni postupak Uljanik Poslovno informacijskih sustava jer je utvrdio da u roku koji je prethodno bio odredio nitko nije uplatio predujam od gotovo 1,8 milijuna kuna za namirenje troškova prethodnoga i otvorenoga stečajnog postupka te tvrtke iz sastava Uljanik grupe. 

Trgovački sud u Pazinu je, naime, 4. travnja bio pozvao osobe koje imaju pravni interes za provedbom stečaja nad Uljanik Poslovno informacijskim sustavima da u roku 15 dana uplate predujam za namirenje troškova prethodnoga i otvorenoga stečajnog postupka u iznosu od 1,78 milijuna kuna, a ako to ne učine, sud će "donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju stečajnoga postupka". 

Nije uplaćen predujam za namirenje troškova

Kako nitko u roku nije uplatio predujam za namirenje troškova prethodnoga i otvorenoga stečajnog postupka, sudac Ivan Dujić je danas donio rješenje o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka nad Uljanik Poslovno informacijskim sustavima te za stečajnog upravitelja imenovao dosadašnjeg privremenog stečajnog upravitelja Marka Zagorca. 

Nakon zaključenja stečajnoga postupka, stečajni upravitelj može u ime i za račun stečajne mase unovčiti imovinu dužnika i prikupljenim sredstvima namiriti nastale troškove stečajnoga postupka, a neiskorišteni iznos uplatiti u Fond za namirenje troškova stečajnoga postupka, a ako se ispune pretpostavke za nastavljanje postupka radi naknadne diobe iz članka 289. stavak 1. Stečajnog zakona, sud će odrediti nastavak postupka, navodi se uz ostalo u obrazloženju rješenja koje je objavljeno na e-oglasnoj. 

Prijedlog o otvaranju stečaja nad tvrtkom Uljanik Poslovno informacijski sustavi podnijela je krajem siječnja Fina, a zbog blokade računa te tvrtke dulje od 120 dana i evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje od 10,75 milijuna kuna. 

Uljanik Poslovno informacijski sustavi za cijelu Uljanik grupu obavljaju pravne, računovodstvene i druge opće poslove. Tvrtka ima 159 zaposlenih, kojima se plaće ne isplaćuju od rujna prošle godine. 

Sud i u danas objavljenom rješenju podsjeća da je Marko Zagorac u svom izvješću, a i na ročištu održanom početkom travnja, iznio kako smatra da kod Uljanik Poslovno informacijskih sustava postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje s obzirom na to da ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekidnom razdoblju duljem od 60 dana, a blokada računa početkom travnja iznosila je 16,5 milijuna kuna. 

Krajem godine imali nenaplaćena potraživanja od 71,1 milijun kuna

Krajem prošle godine Uljanik Poslovno informacijski sustavi imali su nenaplaćena potraživanja od 71,1 milijun kuna, no naplativost pretežitog dijela je upitna. Naime, 98,4 posto tih potraživanja, ili više od 70 milijuna potraživanja, odnosi se na druge članice Uljanik Grupe, čiji su računi također u blokadi.

Privremeni stečajni upravitelj u izvješću je također bio utvrdio da se unovčiva imovina stečajnog dužnika sastoji od pokretnina čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi 411,2 tisuće kuna te naplativih potraživanja u iznosu od 435,9 tisuća kuna.

Projicirani su, pak, troškovi stečajnog postupka od ukupno 1,8 milijuna kuna, od čega se 1,74 milijuna odnosi na tražbine neisplaćenih plaća radnika u bruto iznosu utvrđene u stečajnom postupku te nagrade i izdataka privremenog stečajnog upravitelja, stečajnog upravitelja i članova odbora vjerovnika od 40 tisuća kuna.

U obrazloženju današnjeg rješenja Trgovački sud također podsjeća da direktor Uljanik Poslovno informacijskih sustava Boris Dvoršak na ročištu održanom 1. travnja nije osporio podatke iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja, ali je bio predložio odgodu s obzirom na tada aktualne pregovore s vladom oko drugih rješenja restrukturiranja Uljanika izvan stečajnog postupka.

Dvoršak je tada također bio istaknuo da Uljanik Poslovno informacijski sustavi obavljaju poslove osiguranja i zaštite te poslove računovodstva za cijelu Uljanik Grupu, uključujući i 3. maj, te kako smatra da stečaj nad tom tvrtkom ne bi trebalo otvarati prije stečajnog postupka nad ostalim članicama Uljanik Grupe. 

Inače, za sutra je zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d., krovnom tvrtkom Uljanik Grupe. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara