koronavirus

Što se događa s isplatom potpora? Vlada tvrdi jedno, poslodavci drugo

Što se događa s isplatom potpora? Vlada tvrdi jedno, poslodavci drugo
Foto: Luka Šangulin / Index

ZBOG kašnjenja države u isplati potpora za očuvanje radnih mjesta, poslodavci imaju sve veće probleme u isplati plaća svojim radnicima, a neki ih nisu ni mogli isplatiti, upozoravaju u udruzi Glas poduzetnika. 

Anketa koju je Glas poduzetnika krajem prošlog tjedna napravio među svojim članovima pokazala je, naime, da četvrtina poduzetnika još nije dobila potpore za isplatu plaća za travanj, a oko pet posto je potpore dobilo samo djelomično. Drugim riječima, oko 30 posto poduzetnika krajem prošlog tjedna još nije dobilo potporu. 

Do 15. u mjesecu plaću moraju isplatiti, imali novaca ili ne

"Do 15. u mjesecu plaća se mora isplatiti. Prema sklopljenim ugovorima s HZZ-om, svi koji su zatražili pomoć predviđenu u sklopu mjera su ih do tada trebali dobiti", upozorio je Glas poduzetnika. 

"Koji je razlog, nedostaje li državi novca? Na ovo pitanje je hitno potreban odgovor. A potrebno je pripremiti cijeli sustav za iduće mjesece kako bismo izbjegli ovakvu konfuziju i oprečne informacije. Kada bi ijedna tvrtka u privatnom sektoru na ovakav način poslovala, bila bi pod rizikom kazni, tužbi ili čak pred zatvaranjem. U mjesecima u kojima je svaki prihod važan za preživljavanje apeliramo da se ovakvi propusti više ne događaju", poručili su iz Glasa poduzetnika. 

Isplata plaća radnicima obveza je poslodavca, tvrde u vladi

Međutim, iz vlade dolaze drukčije informacije. Prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, do petka je više od 97 posto poduzetnika primilo potporu za očuvanje radnih mjesta za travanj. Ostatku ta potpora nije bila isplaćena jer su u dokumentaciji, kažu nam u ministarstvu Josipa Aladrovića, ili bili upisani krivi podaci, poput OIB-a ili IBAN-a, ili je Porezna uprava još provjeravala podatke koje su državi poslale tvrtke, kako bi se spriječile zloupotrebe. 

"I njima će danas ili sutra novac sjesti na račun. Međutim, isplata plaća zaposlenima je ugovorni odnos između poslodavaca i radnika i poslodavci plaće moraju isplatiti do 15. u mjesecu. Potpora o kojoj govorimo je potpora poslodavcima i obično je isplaćujemo između 15. i 20. u mjesecu", kaže za Index sugovornik iz Ministarstva rada.

Drugim riječima, poslodavci bi plaće morali isplatiti radnicima dobili prethodno potporu ili ne. Prema porukama iz vladinih krugova, to je njihova i zakonska i ugovorna obveza. Odakle poslodavcima u uvjetima koronakrize novac za isplatu plaća, državu nije briga. 

Ankete poduzetnika govore drukčije od onoga što pričaju u vladi

Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika odbacuje tvrdnje da je do petka 97 posto tvrtki dobilo novac namijenjen očuvanju radnih mjesta za travanj. Bujas ponovno ističe kako njihove ankete govore posve drukčije od onoga što tvrde u vladi, a naglašava i da je dvomjesečno zaključavanje istopilo rezerve tvrtki pa velik broj njih više i nema novaca za isplatu plaća. 

"To je novac koji poslodavci koriste za isplatu plaća zaposlenima. Radnicima treba osigurati plaće do 15. u mjesecu, a mnogi poslodavci više nemaju novaca", zaključuje Bujas. 

Inače, prema informacijama iz Ministarstva rada, isplata potpora za očuvanje radnih mjesta za svibanj može se očekivati između 15. i 20. lipnja. To znači da bi se i sljedećeg mjeseca mogao ponoviti isti scenarij s plaćama. Doduše, postupno otključavanje hrvatskoga gospodarstva vratilo je u igru dio poduzetnika pa sada mnogi od njih ostvaruju i određene prihode, no taj će im novac teško biti dovoljan za isplatu plaća zaposlenicima. Stoga će pomoć i dalje biti potrebna.

Problem je međutim što će država u lipnju potporu za očuvanje radnih mjesta po postojećem programu isplatiti posljednji put. Taj će se program najvjerojatnije nastaviti, ali još se ne zna u kojem obliku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara