U 111 zagrebačkih osnovnih škola danas došlo pola učenika

U 111 zagrebačkih osnovnih škola danas došlo pola učenika
Ilustracija: Hrvoje Jelavić/Pixell

U OSNOVNIM školama u gradu Zagrebu danas je u školu došla polovica učenika razredne nastave, kazao je za Hinu pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. 

"U 111 osnovnih škola u Zagrebu, 50,58 posto učenika od 1. do 4. razreda prisustvuje nastavi", kazao je Lovrić.

Dodao je da nema problema oko organizacije nastave učenika u školama koje su zatvorene zbog oštećenja uzrokovanih potresom. Ustvrdio je da su učenici raspoređeni u druge škole te da sve teče bez problema.

Učenici razredne nastave vratili su se danas u škole 

Lovrić nije želio komentirati činjenicu da polovica učenika ipak nije došla u škole nakon što su danas počele raditi po novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje omogućavaju organizaciju nastave za sve učenike u razredu. 

"Na mrežnim stranicama vlade piše da dolazak nije obvezan, kao što je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla da su škole otvorene, ali ne i da je dolazak obvezan", ustvrdio je Lovrić. 

Učenici razredne nastave vratili su se danas u škole koje su zbog epidemije koronavirusa bile zatvorene od 16. ožujka, kada je uvedena nastava na daljinu.

HZJZ: Boravak u školi jednako siguran kao i boravak kod kuće

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u preporukama za vrtiće i razrednu nastavu istaknuo je da se u sadašnjim epidemiološkim uvjetima boravak u školi smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i boravak kod kuće te je roditeljima preporučeno da djecu pošalju u školu.

Djeca koja su danas ipak ostala kod kuće moći će se i naknadno u bilo kojem trenutku uključiti u nastavu.

U školama se i dalje treba pridržavati mjera za sprječavanje širenja epidemije

Prema preporukama HZJZ-a, u školama se i dalje treba pridržavati mjera za sprječavanje širenja epidemije poput održavanja fizičke udaljenosti, pranja i dezinfekcije ruku te dezinfekcije prostora u kojima djeca borave. Rad u školi trebao bi biti organiziran tako da u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini ne bude više od 20 djece, a prehrana djece može se organizirati u blagovaonici ili u prostoriji u kojoj djeca inače borave. Učenici u školu mogu dolaziti sami, u pratnji roditelja ili organiziranim prijevozom, a prije dolaska u školu roditelji im obavezno moraju izmjeriti temperaturu.

Nakon potpunog zatvaranja škola 16. ožujka, njihovo prvo otvaranje uslijedilo je 11. svibnja, kada se nastava mogla odvijati u skupinama do devet učenika. U škole je tada, prema podacima sindikata, došlo između tri i četiri posto učenika.

Za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola nastava se i dalje odvija na daljinu

Za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola nastava se i dalje odvija na daljinu te se oni ove školske godine neće vraćati u školske klupe.

Srednjoškolcima je, uz nastavu na daljinu, u prostorima škola omogućena provedba praktične nastave i završnih ispita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara