"U 14 godina jedino dostignuće hrvatskih sindikata je zabrana rada nedjeljom"

"U 14 godina jedino dostignuće hrvatskih sindikata je zabrana rada nedjeljom"

PRILIKOM gostovanja u večerašnjoj emisiji "Otvoreno" Ema Culi, pomoćnica ministra gospodarstva, priznala je kako je novi zakon o zabrani rada nedjeljom ima manje izuzetaka od ranijeg zato da bi se izbjeglo njegovo obaranje na Ustavnom sudu.

Pomoćnica ministra je rekla kako je Sanaderova vlada dobro proučila problem te zaključila kako neće biti nikakvih negativnih posljedica na koje upozoravaju protivnici nove zakonske zabrane rada nedjeljom - drastičnije od one koju je donijela Račanova vlada 2003. godine, a koja je oborena presudom Ustavnog suda. Prema njenim riječima neće biti ni masovnih otpuštanja, ni pada prometa trgovine, ni pada poreznih prihoda, a "prekrasni zagrebački parkovi će ponovno biti puni".

Takve stavove dijeli i Ana Knežević iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koja tvrdi da je zabrana rada trgovina nedjeljom ono za što su se sindikalisti borili posljednjih 14 godina. Ona tvrdi da po njenim izračunima ni 2003. godine trgovački centri niti mali trgovci nisu imali nikakve gubitke niti je bilo otpuštanja.

"Ljudi će se nakon nekog vremena naviknuti da nedjeljom nema kruha ni novina", optimistično je zaključila čelnica sindikata.

Takve stavove ne dijeli Boris Vukelić iz Ceha trgovine pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. On je iznio procjene prema kojima će novi restriktivni zakon - koji, za razliku od onog od prije pet godina, izjednačava velike trgovačke centre i male obiteljske radnje - najteže pogoditi upravo ove potonje te da će nakon njegovog donošenja čak 30 posto njih biti prisiljeno staviti ključ u bravu.

Još oštriji prema zakonu je bio i Goranko Fižulić, predsjednik Magma grupe, koji je iznio cijeli niz negativnih posljedica koje prijete Hrvatskoj ukoliko novi zakon stupi na snagu - od preseljenja nedjeljnog šopinga u susjedne države, preko pada poreznih prihoda i povećanja nezaposlenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom trenutku je između njega i Ane Knežević došlo do oštre polemike nakon što je Fižulić osporio njene navode o tome da zabrana rada nedjeljom nije imala negativnih posljedica na poslovanje trgovina. Kada je Ana Knežević rekla da trgovački lanci ne plaćaju PDV, on je to žestoko osporio, a sindikalnoj čelnici poručio da je "jedino dostignuće u 14 godina povijesti hrvatskih sindikata upravo zabrana rada nedjeljom".

U studiju je gostovala i Milanka Opačić iz SDP-a, koja je rekla kako je njena stranka protiv zabrane rada nedjeljom, držeći da se nikakvim zabranama ne smije ograničavati pravo na rad.

Voditelj Mislav Bago je tek uzgredno spomenuo vatreno zalaganje Katoličke crkve za zabranu rada nedjeljom, kao i špekulacije da Sanader ovim potezom vraća usluge učinjene u doba izborne kampanje.

Ani Knežević je uputio pitanje je li istina da njen sindikat ima daleko blaži stav prema Ivici Todoriću i Agrokoru nego prema ostalim tajkunima, na što je sindikalna čelnica rekla kako to nije istina.

R.R.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara