U 2002. srušena 343 bespravno sagrađena objekta

PROŠLE godine su u Hrvatskoj srušena 343 bespravno sagrađena objekta, a najveći dio, 282 objekta, srušili su sami vlasnici, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade, koja je podržala izvješće o prošlogodišnjem radu Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prostornoga uređenja.

Podaci iz prošle, kao i prijašnjih godina, istaknuo je resorni ministar Božo Kovačević, govore o alarmantnom stanju na području gradnje, a građevinska inspekcija se bavi gotovo isključivo sprečavanjem bespravne gradnje.

Građevinska inspekcija je prošle godine obavila 20.746 pregleda, izdala 5331 rješenje, te 2782 zaključka o dozvoli izvršenja.

Ministar Kovačević tvrdi da česti povici u javnosti protiv inspekcijskih rješenja i njihove provedbe nisu istiniti. Nikad ne pristupamo rušenju dok svi žalbeni postupci ne završe, kazao je.

Odbacio je prigovore zbog rušenja bespravnih objekata na obali za vrijeme sezone, kazavši da u tom vremenu grade i sami investitori.

Ministrica turizma Pave Župan Rusković, najavljuje da će se zakonom ograničiti građevinski radovi u sezoni, pa bi se tada mogli obavljati samo unutarnji radovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnica ministra zaštite okoliša Slađana Miočić, ističe kako je u Hrvatskoj oko 10.000 bespravno sagrađenih objekata.

Upozorava da sudovi ne pridonose suzbijanju bespravne gradnje. Prošle godine prekršajni sudovi nisu izrekli ni jednu maksimalnu novčanu kaznu za bespravnu gradnju, a u više od tri četvrtine slučajeva izrekli su novčane kazne ispod zakonskog minimuma.

U ministarstvu rade ukupno četiri inspekcije: urbanistička, građevinska, zaštite okoliša i zaštite prirode, a u njima su ukupno 243 službenika, što je 50 manje nego što je predviđeno sistematizacijom. Iz Ministarstva stoga upozoravaju na stalan nedostatak inspektora, pri čemu iznose i podatak da Finska primjerice, ima 900 inspektora zaštite okoliša.

Vlada je podržala i strategiju gospodarenja otpadom, koja predviđa uspostavu regionalnih odlagališta, gradnju desetak spalionica, te gradnju barem jednog odlagališta opasnog otpada u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara