U devedeset pet škola ove godine nije upisan nijedan prvašić, sedam ih se potpuno zatvara

U devedeset pet škola ove godine nije upisan nijedan prvašić, sedam ih se potpuno zatvara

Foto: FAH, Index

PREMA još uvijek privremenim podacima o upisima, koje je portal srednja.hr dobio iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, u ovoj školskoj godini upisano je 40.115 učenika (300-tinjak manje nego prošle godine), a nastava se zbog nedostatnog broja učenika neće izvoditi u sedam područnih škola.

Njih sedam nalazi se u šest županija: Područna škola Siča i Područna škola Lucija Capan u Karlovačkoj, Područna škola Slovinska Kovačica u Koprivničko-križevačkoj, Područna škola Mošćenice u Primorsko-goranskoj, Područna škola Ramljanje u Splitsko-dalmatinskoj, Područna škola Livade u Istarskoj te Područna škola Vodovađa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Dakle, dok smo prije petnaestak godina imali oko 50.000 prvašića u generaciji, prije desetak 45.000 učenika, u zadnjih pet godina imamo negdje iznad 40.000, s tendencijom opadanja broja prvašića.

>>Najistočniji grad u Hrvatskoj izumire, u područnoj školi ostalo samo dvoje djece

>>Suze, očaj i tuga na autobusnim kolodvorima "Iza nas ostaju samo prazne kuće"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Roditelji usred godine ispisuju djecu iz škola i vode ih u bolju budućnost

U 19 županija u 90 područnih i 5 matičnih škola u tekućoj školskoj godini nije upisan ni jedan učenik. Ipak, u tih 95 škola nastava će se izvoditi budući da ih u višim razredima pohađa 753 učenika u 140 razrednih odjela.

Uz navedene škole u kojima je ugašena nastava te uz 95 onih u kojima nije upisan nijedan prvašić, imamo i 21 područnu školu s ukupno dva učenika te njih 120 s do pet učenika. Najviše tih škola s do pet đaka nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji, njih čak 12. Slijede ih Virovitičko-podravska i Splitsko-dalmatinska s po 11 ovakvih škola, u kojima svi učenici stanu u jedan automobil.

U Gradu Zagrebu s druge strane nema ovakvih škola, a u Međimurskoj županiji je tek jedna područna škola s manje od pet učenika. Iz Hrvatske iseljavaju cijele obitelji, a posljedice su itekako vidljive.

Iz Hrvatske bježe cijele obitelji

Državni zavod za statistiku objavio je u srpnju službene podatke o migracijama i iseljavanju iz Hrvatske za 2016. godinu. Prema njihovim podacima u inozemstvo je odselilo 36.436 osoba. Najveći broj odselio je u Njemačku - njih 56,1 posto. Slijede BiH (7,7 posto), Austrija (6,1 posto), Irska (5,5 posto) i Srbija (4,4 posto).

Treba naglasiti da ovi podaci Državnog zavoda za statistiku nisu potpuni i da je ta brojka u stvarnosti puno veća. Naime, DZS prikuplja podatke od MUP-a koji registrira samo one koji su prije selidbe u inozemstvo odjavili prebivalište u Hrvatskoj. Tako se stvaran broj iseljenih iz Hrvatske ne zna, međutim evidentno je da je ta brojka daleko veća od ove koju nam prezentira DZS.

Samo se u Njemačku lani doselilo 54.245 osoba iz Hrvatske, dok je 2014. u Njemačku odselilo 57.006 Hrvata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara