U Americi počelo suđenje desetorici ruskih špijuna

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

DESET je osoba uhićeno u SAD-u i optuženo za špijuniranje u korist ruske vlade, objavili su svjetski mediji, koji navode da se optužbe odnose na zavjeru i postupanje suprotno američkim zakonima.

Većina agenata, prema istim izvorima, živjela je godinama u SAD-u kao posve obični građani, neki od njih bili su i međusobno u braku, no čitavo su vrijeme, kako se tvrdi, ruskoj vladi slali informacije iz Amerike. Devetero ih je dodatno optuženo i za pranje novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema porukama koje su američke službe sigurnosti uspjele presresti, od ruskih su se agenata očekivale informacije vezane uz nuklearno oružje i funkcioniranja američke vojske, politiku vezanu uz Iran, pojedinosti iz rada političkih stranaka, CIA-e i ostalih državnih struktura, pa čak i tračevi i glasine koje stižu iz Bijele kuće.

Svi su prošli obuku ruske obavještajne službe, a posebno su istrenirani za sklapanje poznanstava s američkim državljanima, naročito onima zaposlenima u državnim institucijama, te za slanje poruka ruskoj vladi koristeći razne kanale. Grupa je otkrivena, kako je objavljeno, zahvaljujući višegodišnjoj istrazi FBI-a, a u nju su bili uključeni i američki agenti koji su služili kao posrednici dvojici optuženih špijuna za slanje informacija u Rusiju.

Dio uhićenih agenata pritvoren je na temelju odredbi suda u New Yorku, a ostali su uhićeni u državama New Yerseyju, Virdžiniji i Massachusettsu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara