U Austriji iz laboratorija Međunarodne agencije za atomsku energiju iscurio plutonij

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA), priopćila je kako je noćas iz njihova laboratorija u Seibersdorfu, pokraj Beča, iscurila manja količina plutonija. Iz austrijskog Ministarstva okoliša stiglo je priopćenje u kojem se navodi kako nema nikakve opasnosti po ljude i okoliš, jer je sva radijacija "ostala u krugu postrojenja".

IAEA je navela kako je malena zapečaćena bočica s plutonijem prsnula oko 2.30 sati, zbog porasta pritiska u bočici te kako je pritom iscurila manja količina visoko-radioaktivnog materijala. Kako prenosi AP, plutonijem je kontaminirano samo skladište laboratorija. U vrijeme nesreće, u laboratoriju srećom nije bilo nikoga

Iako je glasnogovornik IAEA Ayhan Evrensel rekao kako je mogućnost da je netko bio u laboratoriju i namjerno slomio bočicu isključena, najavio je cjelovitu istragu ovog slučaja. Dodao je i kako "sve ukazuje na to da nije došlo do ispuštanja radijacije izvan laboratorija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laboratorija IAEA se nalazi oko 35 kilometara južno od Beča, na prostoru austrijskog istraživačkog centra (ARC). UN-ovi stručnjaci ondje analiziraju uzorke iz država koje su osumnjičene za razvijanje tajnog programa izrade nuklearnog oružja. Postrojenje u Seibersdorfu, koje je izgrađeno tijekom 1970-tih godina, smatra se zastarjelim.

To je u studenom prošle godine priznao i sam generalni direktori IAEA, Mohamed El-Baradei, koji je rekao kako postrojenje "ne odgovara sigurnosnim standardima UN-a". Zbog toga je od zemalja članica UN-a zatražio 27,2 milijuna eura za modernizaciju laboratorija. Tad je rekao i kako "postoji sve veći rizik da zastarjele ključne komponente laboratorija otkažu", što bi dovelo do katastrofe.

I.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara