KORONAVIRUS

U Austriji više od 10.000 zaraženih, obavezne zaštitne maske u dućanima

U Austriji više od 10.000 zaraženih, obavezne zaštitne maske u dućanima
Foto: EPA

U AUSTRIJI je broj zaraženih koronavirusom porastao na 10.482 osobe, a u nastojanju da se zaustavi daljnje širenje zaraze Austrijanci moraju nositi zaštitne maske prigodom odlaska u trgovine.

Dosad je umrlo 146 osoba

Austrijsko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi objavilo je rano poslijepodne da je u zemlji broj zaraženih porastao na 10.482 osobe, dok je jučer bilo 9974 inficiranih. Od toga je ozdravilo 1436 osoba, a preminulo do sada 146 ljudi.

Austrija provodi veliki broj testiranja te je provedeno više od 55.863 testiranja. Vlada planira dnevno testirati 15.000 osoba i pojačati praćenje socijalnih kontakata kako bi se poboljšale mjere opreza i kontrole.

Nošenje zaštitnih maski, koje se od danas dobivaju besplatno pri ulasku u trgovine, jedna je od važnih mjera za zaustavljanje zaraze koronavirusom, rekao je na konferenciji za novinare vicekancelar Werner Kogler.

Kogler je pozvao građane na nužnost dosljedne primjene propisanih mjera upozorivši javnost da ne podcjenjuju koronavirus jer, kako je rekao, "to nije običan virus gripe".

Rekordan broj nezaposlenih

Austrija je jedna od europskih zemalja koje su najranije, već sredinom ožujka, uvele stroge mjere ograničenja kretanja i okupljanja te držanje razmaka. Zatvorila je škole i fakultete kako bi se spriječilo širenje zaraze, a od početka ovog tjedna i hotele i svaki drugi oblik smještaja za turiste.

Za sada se ne zna kada će škole opet početi s radom, a prema riječima ministra obrazovanja, znanosti i istraživanja Heinza Faßmanna, "povratak u škole u travnju nije realna opcija".

Kao posljedica koronavirusa u Austriji se bilježi "povijesno rekordan" broj nezaposlenih. Austrijski ured za zapošljavanje (AMS) objavio je da je krajem ožujka evidentirano 562.522 ljudi bez posla, što je 52,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a od toga je, kako se navodi, gotovo 200.000 nezaposlenih posljedica koronavirusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara