U Beogradu napali aktiviste koji su Šešelju donijeli dosje zločina nad Hrvatima

U Beogradu napali aktiviste koji su Šešelju donijeli dosje zločina nad Hrvatima
Screenshot: Twitter

CENTAR za suočavanje s prošlošću Documenta osudio je danas napad pristaša Vojislava Šešelja na aktiviste za zaštitu ljudskih prava koji su prisustvovali promociji njegove knjige u kojoj negira genocid u Srebrenici.

"U srijedu navečer, 5. veljače, u prostorijama Općine Stari grad u Beogradu, Vojislav Šešelj je promovirao svoju novu knjigu u kojoj negira genocid u Srebrenici. Na promociju je došlo i šestero aktivista iz organizacija za zaštitu ljudskih prava koji su prisutnima ponudili dosje 'Zločini nad Hrvatima u Vojvodini'", stoji u objavi Documente.

Aktiviste su fizički napali Šešeljevi radikali, bacili ih na pod te ih na njegovu naredbu izbacili iz dvorane.

Napadači su bili mladi ljudi, odrasli poslije rata

Aktivisti su članovi Fonda za humanitarno pravo, Foruma ZFD, Inicijative mladih za ljudska prava i Žene u crnom, a dosje koji su dijelili okupljenima prethodno je objavio Fond za humanitarno pravo u Beogradu. 

Među napadnutima su bile i osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić i direktorica Foruma ZFD Nataša Govedarica.

"Napadači su bili mladi ljudi, odrasli poslije rata, ali očito u okruženju zatrovanom mržnjom i nacionalističkom netrpeljivošću. Taj sramotni i kukavički napad samo je zadnji primjer koji pokazuje koliko je važno pošteno suočavanje s prošlošću, kako bi se spirala mržnje prekinula i ne prenosila na sljedeće generacije", navode u objavi iz Documente.

Podrška napadnutima

Dodaju da se u ovom slučaju radi o Srbiji, ali slični incidenti događaju se i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"O hrabrosti, dosljednosti i predanosti naših kolegica i kolega, koji su ovom prilikom bili žrtve napada, ne treba posebno ni govoriti. Naša podrška njihovom radu je neupitna. Pritom od vladajućih političkih struktura zahtijevamo zaustavljanje nasilja pod plaštom domoljublja, kao i kritičko suočavanje s odgovornošću za ratove i počinjene zločine", poručili su iz Documente.

Podršku napadnutima, osim Documente, potpisali su neki mirovni aktivisti te stručnjaci, povjesničari i analitičari poput Žarka Puhovskog, Hrvoja Klasića i Dražena Lalića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara