U Beogradu opet prosvjedi protiv Vučića

U Beogradu opet prosvjedi protiv Vučića
Foto: Hina

U BEOGRADU je u subotu navečer održan 11. prosvjedni mimohod protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića, a prosvjednicima je ponuđen na potpis dokument sporazuma s narodom, koji je oporba, udružena u Savez za Srbiju (SZS), usvojila prošlog tjedna.

Tekst sporazuma građani su potpisivali u dva primjerka i jedan ubacivali u kutije, a drugi zadržali kako bi "ubuduće uvijek mogli kontrolirati" što im je sve obećano.

Kutije su postavljene ispred Filozofskog fakulteta, gdje prosvjed počinje, te kod Narodne skupštine Srbije gdje je mimohod završen, a dokument je građanima, uz aktiviste oporbenih stranaka, dijelio i jedan od osnivača i vođa oporbenog Saveza za Srbiju i nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas te predsjednik Narodne stranke i nekadašnji predsjedajući Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić, predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i vođa konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović.

Sudionicima prosvjeda u Beogradu prije početka prosvjednog mimohoda obratio se Božo Prelević, odvjetnik i nekadašnji koministar policije u prelaznoj vladi poslije svrgavanja Slobodana Miloševića, poručivši da je Srbija nekadašnjim Sretenjskim ustavom iz 19. stoljeća imala podjelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, a da građani zadnjih četvrt stoljeća to pokušavaju izboriti u današnjoj Srbiji.

Poruke Vučiću

Prelević je rekao da se od aktualne vlasti traži  da "poštuje vlastiti ustav, zakone i konvencije" i da građani neće oprostiti srozavanje i urušavanje institucija.

"Gospodine Vučiću, mi nemamo ništa protiv vas. Hoćemo da se vi i vama slični nikad više ne ponove", naglasio je Prelević i ocijenio da je jedna od najvećih pogreški prethodne vlasti što nije provela lustraciju.

Sudionici prosvjeda su na zgradu u kojoj je ured predsjednika Vučića lijepili trake na kojima piše "Jedan od pet milijuna" i "Počelo je", a ispred Narodne skupštine sačekale su ih kutije u koje su ubacivali potpisani primjerak Sporazuma s narodom.

Nosili zastave EU-a

Prosvjednici su nosili zastave Srbije i Europske unije, kao i transparente kojima su upozorili na loš položaj umirovljenika i tranzicijsku pljačku državnih poduzeća. 

Prosvjedi protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića pod sloganom "1 od 5 milijuna" održani su u subotu u još nekoliko srbijanskih gradova. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara