U Beogradu se nastavlja suđenje za ubojstvo 700 civila u Zvorniku

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (Blic)

PRED Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nastavlja se danas suđenje Branku Grujiću i Branku Popoviću za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Općine Zvornik 1992. godine. U procesu imena Zvornik 2, Tužiteljstvo novom optužnicom za ratne zločine od 5. kolovoza 2008. tereti Grujića i Popovića za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 osoba.

U optužnici stoji da su, kako prenose BiH mediji, u funkciji predsjednika privremene vlade Srpske Općine Zvornik i komandanta Kriznog štaba, kao i komandanta štaba Teritorijalne obrane, smišljeno i sinkronizirano poduzimali akcije i radnje iz svojih ovlaštenja sa ciljem prinudnog razdvajanja i nezakonitog uzimanja za taoce muslimanskih civila koji su potom masovno ubijani.

Grujiću i Popoviću se isprva sudilo u procesu Zvornik 1, ali je na zahtjev Tužiteljstva postupak protiv njih dvojice odvojen u zaseban.
Za zločine u Domu kulture Čelopek, na zvorničkoj Ekonomiji i Ciglani (Zvornik 1), pravomoćno su na ukupno 24 godine zatvora osuđeni Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara