U Beogradu uništen mural s likom ubijenog srpskog premijera

U Beogradu uništen mural s likom ubijenog srpskog premijera

Foto: Flickr

U SREDIŠTU Beograda u noći s ponedjeljka na utorak uništen je mural s likom ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića, samo dan poslije obilježavanja 15. obljetnice njegova ubojstva i nepuna 24 sata nakon što je Đinđićev lik ponovno oslikan poslije prethodnog divljanja nepoznatih vandala.

Mural je naslikan na platou kod Filozofskog fakulteta 21. veljače, na dan kada je 1997. godine Đinđić izabran za prvog postkomunističkog gradonačelnika srpske prijestolnice, a uz Đinđićev lik bio je ispisan i njegov citat iz 1997.: "Grad je po svom imenu bijel. Mi ćemo ga napraviti i gradom svjetla."

Nedugo nakon što je oslikan, mural je uništen bijelom bojom, a obnovljen u povodu 12. ožujka, na dan njegova ubojstva, ali je već tijekom noći ponovno uništen.

Mural uništen samo dan nakon obljetnice ubojstva

U Beogradu je u ponedjeljak, nizom komemorativnih skupova i polaganjem vijenaca, obilježena 15. obljetnica ubojstva srpskog premijera i čelnika Demokratske stranke (DS).

Počast Zoranu Đinđiću su, uz članove obitelji, suprugu Ružicu i sina Luku, odali stranački suradnici iz DS-a te brojni građani, položivši cvijeće i vijence na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, a vijenac u bojama zastave Srbije na mjestu ubojstva u dvorištu srpske vlade položila je premijerka Ana Brnabić zajedno s ministrima.

Odajući počast Đinđiću, predsjednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji čelnik Demokratske stranke i bivši šef države Boris Tadić ocijenio je da počast Đinđiću sada licemjerno odaju i neki koji su mu bili neprijatelji za života, te da to pokazuje zbunjenost nacije.

"Mi smo povijesno zbunjen narod... I to oplakivanje Zorana nakon smrti je normalno, ali ima u sebi i nekog licemjerja", kazao je Tadić navodeći da su među onima koji mu sada odaju počast brojni bili njegovi neprijatelji za života.

"Novi izljev mržnje i primitivizma"

Na dan obilježavanja 15. obljetnice ubojstva Zorana Đinđića u Novom Sadu crvenom bojom su isprskane i prebojane ploče u ulici s Đinđićevim imenom te ispisani pogrdni i uvredljivi grafiti u studentskom kampusu i na zgradi Poljoprivrednog fakulteta.

Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu i Gradski odbor DS-a u Novom Sadu osudili su "nov izljev mržnje i primitivizma" i zatražili od državnih organa da otkriju i kazne "vinovnike tog političkog nasilja".

Zoran Đinđić ubijen je hicima iz snajpera 12. ožujka 2003. godine ispred ulaza u zgradu vlade, a za njegovo ubojstvo na 40 godina zatvora osuđeni su časnik tadašnje Postrojbe za specijalne operacije (JSO) resora državne sigurnosti Zvezdan Jovanović, kao izravan počinitelj, te nekadašnji zapovjednik JSO-a Milorad Ulemek Legija.

Politička pozadina atentata na Zorana Đinđića, unatoč pritiscima javnosti i dijela političkih stranaka, nikad nije otkrivena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara