U Beogradu uručena isprika žrvama Oluje: "To je minimum solidarnosti"

U Beogradu uručena isprika žrvama Oluje: "To je minimum solidarnosti"

Foto: Inicijativa mladih za kršenje ljudskih prava

INICIJATIVA mladih za ljudska prava Hrvatska uručila je peticiju isprike žrtvama i njihovim obiteljima za počinjene zločine i kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon VRO Oluja s potpisima građana Republike Hrvatske udruženju obitelji nestalih i poginulih "Suza" u Beogradu.

Pozvali Vladu da uputi ispriku za kršenje ljudskih prava

Peticijom "Isprika žrtvama Oluje" građani pozivaju i Vladu RH da uputi ispriku za sva kršenja ljudskih prava počinjena za vrijeme i nakon VRO Oluja, a do sada je prikupljeno više od 600 potpisa.

"Udruženje 'Suza' predstavljaju članovi obitelji nestalih i ubijenih Srba u Hrvatskoj, a kroz svoj rad pomažu obiteljima u procesu traganja za svojim nestalim članovima i organiziraju komemoracije za žrtve. Suosjećanje sa svim obiteljima žrtava bez obzira na nacionalnu pripadnost je važna vrijednost za članove 'Suze' te često u zahtjevima ističu 'svi mi želimo iste odgovore'", piše u priopćenju Inicijative mladih."Ovu ispriku uručujemo kao građani RH, mladi ljudi koji za vrijeme rata nisu bili rođeni ili su bili u ranom djetinjstvu. Članovi naših obitelji sudjelovali su u tom ratu u Hrvatskoj vojsci, a mnogi od članova naše udruge morali su zbog rata privremeno ili zauvijek napustiti svoje domove. Upravo zato smatramo da imamo odgovornost pokazati lice Hrvatske koje suosjeća sa svim žrtvama i kojem je stalo do pravde. Također poručujemo Vladi RH da je isprika minimum solidarnosti nakon počinjenja kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon 'Oluje' te izostanka sudskih procesa", kazao je Nikola Puharić, koordinator programa pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava.

Iz 'Suze' su se zahvalili na peticiji

"Udruženje porodica poginulih i nestalih lica 'Suza' se zahvaljuje na uručenoj peticiji. Ovo je divna inicijativa i mi smo je prihvatili srdačno. Nadamo se da će inicijativa naići na šire razumijevanje u hrvatskom narodu i da će imati veću podršku", izjavila je Dragana Đukić predsjednica udruženja Suza."Sve građanke i građani koji žele potpisati peticiju "Isprika žrtvama Oluje" to još uvijek mogu učiniti, a sve informacije mogu pronaći putem #isprika na društvenim mrežama (facebook i twitter)", dodaje se u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara