U Berlinu su zaprepašteni ubojstvom i silovanjem bugarske novinarke

U Berlinu su zaprepašteni ubojstvom i silovanjem bugarske novinarke
Foto: FaH/EPA

NAKON izvješća o nekoliko napada na novinare njemačka je vlada u Berlinu pozvala na veću zaštitu slobode medija diljem svijeta. 

"Sloboda tiska je osnovno građansko pravo i temeljna sloboda u svakom demokratskom društvu", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Berlinu.

Ta je izjava uslijedila nakon silovanja i ubojstva bugarske novinarke. "Zaprepastilo nas je brutalno ubojstvo novinarke Viktorije Marinove", kazao je glasnogovornik.

Tijelo 30-godišnje novinarke pronađeno je u parku na obali Dunava u bugarskom gradu Ruseu u subotu. Premlaćena je, silovana i zadavljena, navode lokalni mediji. Još uvijek nije poznat motiv ubojstva.

Taj slučaj se mora brzo i u potpunosti riješiti, rekao je on.

Zabrinutost i zbog nestanka saudijskog novinara

Berlin je također zabrinut zbog nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu. Glasnogovornik ministarstva izjavio je da neće nagađati što se dogodilo.

Khashoggi je nestao u utorak nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu i ne zna se je li još uvijek živ.

Zabrinutost zbog njegova nestanka izrazila je u ponedjeljak i Francuska.

Turski dužnosnici potvrdili su u subotu da preliminarni rezultati istrage ukazuju na to da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu. Saudijska Arabija tu je informaciju odmah demantirala nazvavši je "neutemeljenom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara