U BiH oduševljenje berlinskom nagradom za film "Grbavica"

Nagradu Zlatni medvjed berlinskog filmskog festivala za film "Grbavica" redateljice Jasmile Žbanić mediji u BiH dočekali su u nedjelju kao prvorazrednu vijest i još jedan dokaz da se u toj zemlji bez posebnih poticaja i uvjeta za rad ipak stvara najbolja kinematografija u regiji.

"Zlatni medvjed za Grbavicu", veliki su naslovi u nedjeljenim sarajevskim dnevnim listovima koji posebice ističu riječi upozorenja mlade redateljice na ceremoniji dodjele nagrada u Berlinu da dvojica najodgovornijih za stradanja o kojima svjedoči i njen film - Radovan Karadžić i Ratko Mladić - još uvijek nisu uhićeni te da je kranje vrijeme da se to i dogodi.

Uprava Sarajevo film festivala (SFF) organizirala je u subotu navečer zajedničko praćenje svečanosti proglašenja pobjednika Berlinalea, a trenutak kada je objavljena odluka o proglašenju "Grbavice" za najbolji film izazvao je pravu erupciju oduševljenja među glumcima, redateljima i scenaristima okupljenim u kinu "Meeting Point".

"Očekivao sam ovo iz jednog jedinog razloga - kada sam vidio prvu verziju Grbavice znao sam da imamo fantastičan film. A kada sam vidio i reakciju publike u Berlinu, tisuću ljudi koji plaču, ovacije, sve je to potvrdilo da je film sjajan", bio je prvi komentar direktora SFF-a Mirsada Purivatre, čovjeka koji je osobnim angažiranjem iznimno doprinio svim uspjesima bosanskohercegovačke kinematografije.

Glavna gumica u filmu Mirjana Karanović u izjavi za lokalne medije iskreno je pak priznala kako nije očekivala glavnu nagradu, posebice s obzirom na jaku konkurenciju koju je film imao.

"Očekivala sam neku nagradu no ovako veliku, iskreno ne", kazala je Karanović, u filmu u ulozi majke koja od svoje kćerke skriva istinu da joj otac nije bošnjački ratni heroj pao u ratu nego nepoznati srpski vojnik, sudionik masovnih silovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sarajevsko "Oslobođenje" ističe kako je Jasmila Žbanić svojim filmom ispričala jednu sasvim običnu bosansku priču no njome je uspjela ponovo skrenuti pozornost na 20 tisuća žena silovanih u BiH tijekom rata, a koje uglavnom još čekaju pravdu.

U produkciji filma je osim kinematografija Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke sudjelovalo i hrvatsko Ministarstvo kulture i zagrebački "Jadran film".

"Mislim da je ovo san i da ću se za pet minuta probuditi u Sarajevu", izjavila je vidno uzbuđena Žbanić nakon što je predsjednica ovogodišnjeg žirija Berlinalea, britanska glumica Charlotte Rampling, u subotu navečer na svečanosti u Berlinale Palastu objavila dobitnika ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda za najbolji film.

Na svečanu pozornicu se nakon toga izišli i producenti filma, među kojima i Vinko Grubišić, predsjednik uprave "Jadran filma", kao i hrvatski glumac Leon Lučev koji je u "Grbavici" odigrao glavnu mušku ulogu.

"Grbavica" je dobila i mirovnu nagradu festivala koju u suradnji s Berlinaleom dodjeljuju Ujedinjeni narodi.

(Hina) xrm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara