U BiH se trenutno nalazi oko 2500 migranata, a 4000 ih je napustilo zemlju

U BiH se trenutno nalazi oko 2500 migranata, a 4000 ih je napustilo zemlju
Foto: Hina

POLICIJSKE agencije u Bosni i Hercegovini procjenjuju kako se u toj zemlji trenutačno nalazi oko dvije i pol tisuće ilegalnih migranata kojima je cilj nastaviti put ka zapadnoeuropskim zemljama, podatak je koji je danas u Sarajevu iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tijekom rasprave o izbjegličkoj krizi koja je vođena na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH. 

Od početka godine registriran je ulazak nešto više od 6600 ilegalnih migranata u BiH, a njih oko četiri tisuće uspjelo je izaći iz te zemlje i preko Hrvatske pokušalo nastaviti put ka drugim članicama Europske unije.

Ministar Mektić kazao je kako se u ovakvoj situaciji granična policija suočava s velikim poteškoćama jer joj još uvijek nedostaje najmanje 500 policajaca čija su radna mjesta predviđena pravilnikom o unutarnjoj organizaciji, no nema novaca kako bi se oni zaposlili.

"Mi za to nemamo novaca. Imamo plan, no za taj plan nitko ne mari", kazao je Mektić pred zastupnicima dodajući kako u postojećim okolnostima BiH bitno ovisi o pomoći iz inozemstva koja za sada izostaje.

"Zbog navale migranata raspada nam se vlast"

Raspravu o migrantskoj krizi u Zastupničkom domu zatražili su zastupnici HDZ-a BiH, a pri tom su posebice inzistirali na zbivanjima iz svibnja kada je malo nedostajalo da među različitim policijskim agencijama izbije sukob zbog nastojanja da se veća skupina migranata koja je boravila u Sarajevu premjesti u azilantski centar kod Mostara.

Policija Hercegovačko-neretvanske županije tada je privremeno zaustavila kolonu s migrantima, a nastavak puta dopušten im je tek nakon višesatnih pregovora.

HDZ-ov zastupnik Predrag Kožul danas je u parlamentu ustvrdio kako je navala migranata na BiH prouzročila raspad sustava vlasti te kako je očito da u državi stvari ne funkcioniraju pa je inzistirao na cjelovitoj informaciji Vijeća ministara o ovom problemu.

Predsjednik kluba HDZ-ovih zastupnika Nikola Lovrinović prozvao je ministra Mektića zbog nezakonitog ponašanja jer je u vrijeme kada je izbila kriza oko premještanja ilegalnih migranata prijetio uhićenjima.

Lovrinović i Mektić potom su razmijenili niz uzajamnih optužbi što je gotovo dovelo do incidenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara