U BiH umro Drago Josipović, osuđeni ratni zločinac iz Ahmića

U BiH umro Drago Josipović, osuđeni ratni zločinac iz Ahmića
Foto: EPA

DRAGO JOSIPOVIĆ, haški osuđenik koji je zbog zločina u Ahmićima osuđen na 12 godina zatvora, umro je u subotu u bolnici Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Bili u Bosni i Hercegovini.

Mediji u BiH javljaju kako je Josipović nakon izlaska iz zatvora živio povučeno, a u posljednjih nekoliko godina je imao problema sa zdravljem. Haški sud (ICTY) ga je 14. siječnja 2000. godine osudio na 15 godina zatvora zbog zapovjedne odgovornosti za zločine u Ahmićima, a 2001. mu je Žalbeno vijeće istoga suda smanjilo kaznu na 12 godina. Nakon pravomoćne presude 12. travnja 2002. prebačen je u Španjolsku na izdržavanje kazne, a 9. veljače 2009. prijevremeno je pušten na slobodu.

ICTY je presudio kako je masakr u Ahmićima predstavljao zločin protiv čovječnosti. Riječ je o jednom od najtežih ratnih zločina koji je počinjen tijekom rata u Bosni i Hercegovini i po mnogima vjerojatno najgorem koji su počinile snage HVO-a. Kako stoji u presudi ICTY-a, u rano jutro 16. travnja 1993. godine u napadu specijalne postrojbe Jockeri Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubijeno je 116 bošnjačkih stanovnika Ahmića, naselja u blizini Viteza u središnjoj Bosni, od čega su 33 bili žene i djeca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara