U BiH zabilježena 303 nova slučaja zaraze koronavirusom

U BiH zabilježena 303 nova slučaja zaraze koronavirusom
Foto: PIXSELL

U BOSNI i Hercegovini u petak su prijavljena 303 nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o podacima koje prikupljaju zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

U Federaciji BiH u protekla 24 sata testirana su 1122 uzorka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 178 osoba dok su u Republici Srpskoj testirali 546 uzoraka, a 125 je bilo pozitivno.

Bolnica u Banjoj Luci prijavila je i jedan smrtni slučaj povezan sa zarazom koronavirusom. Pokazatelji od petka nalik su na one koji su dnevno pristizali cijelog tjedna jer je u pravilu svakog dana bilo nešto više od 300 novozaraženih.

Najviše novih slučajeva u Sarajevu

U Federaciji BiH pojedinačno je najveći broj novozaraženih od četvrtka bilo u Sarajevu gdje je otkriveno 55 novih slučajeva dok su u RS-u krizna žarišta bili Bijeljina s 20 novozaraženih te Banja Luka gdje je zaraza potvrđena kod još 16 osoba.

Ukupni broj osoba kod kojih je u BiH potvrđena zaraza od početka epidemije sada je nešto manji od 9800, a službeno je prijavljeno 275 smrtnih slučajeva. 

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković kazao je u petak na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako je stanje ozbiljno prije svega zbog činjenice da se ljudi nastavljaju okupljati u većim skupinama i ne poštuju propisane mjere zaštite.

"To su najjednostavnije mjere kojih se svaka osoba može bez problema pridržavati", kazao je Zeljković, apelirajući na građane da shvate kako samo o njihovu ponašanju ovisi hoće li se zaraza nastaviti širiti sadašnjom zabrinjavajućom dinamikom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara