U bivšoj Titovoj rezidenciji u Sloveniji gradi se konferencijska dvorana

NA BRDU kod Kranja počela je početkom tjedna izgradnja konferencijske dvorane u kojoj će se u prvoj polovici 2008. godine okupljati europski dužnosnici u vrijeme kad Europskom unijom bude predsjedala Slovenija.

Objekt s konferencijskom dvoranom stajat će deset milijuna eura, a nalazit će se na mjestu prije nekoliko dana srušene zgrade za policijsku pratnju nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

Dva mlađa arhitekta izradila su moderan projekt u kojemu dominira staklo, pročelje je okrenuto prema jezeru, a sudionici će raspravljati u idiličnom ambijentu dobro održanog parka.

"Velika pažnja bit će posvećena uklapanju objekta u prirodni ambijent, a nastojat ćemo da ne budu srušene niti dvije stare stoljetne bukve koje rastu u blizini", izjavio je direktor objekata slovenskog državnog protokola Iztok Purič.

Iako su građevinsku dozvolu dobili tek prije nekoliko dana, Purič je uvjeren da će objekt biti završen u roku, do listopada 2007. godine, a i nakon toga koristit će se ne samo za protokolarne nego i za komercijalne namjene.

Uz Brdo kod Kranja, glavno mjesto za protokolarne sastanke i summite u vrijeme slovenskog predsjedanja EU-om, za tu svrhu predviđen je i dvorac Jable blizu Ljubljane koji tek treba urediti i opremiti.

U Ljubljani se ne planira otvaranje novih hotela s pet zvjezdica za visoke goste iz EU jer se računa da će se za smještaj toliko velikog broja gostiju koristiti i Bled kao slovensko turističko središte u kojemu su smještajni kapaciteti za velik broj uglednika sasvim dovoljni, a logistički je Bled dobro povezan s prijestolnicom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara